Προανακριτική: Ευνοϊκή ρύθμιση για την κατασκευαστική εταιρεία CCC

Προανακριτική: Ευνοϊκή ρύθμιση για την κατασκευαστική εταιρεία CCC

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αναφορές σε δρομολογηθείσα από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νομοθετική ρύθμιση –ευνοϊκή για εμπλεκόμενη στην υπόθεση Καλογρίτσα κατασκευαστική εταιρεία–, ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση του κ. Κυρ. Τόμπρα, πρώτου μάρτυρα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά χειρισμούς του τέως υπουργού Ν. Παππά στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Ειδικότερα, πληροφορίες φέρουν τον κ. Τόμπρα να λέει ότι το 2016 η κατασκευαστική εταιρεία CCC ζήτησε από την τότε κυβέρνηση να προχωρήσει σε ευνοϊκή για φορολογικές της υποθέσεις ρύθμιση και, συγκεκριμένα, να ισχύσει και για εταιρείες όπως εκείνη το καθεστώς λειτουργίας των ναυτιλιακών εταιριών ώστε να απαλλαγούν από τη φορολογία που τους είχε επιβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση (ενν. την κυβέρνηση Αντ. Σαμαρά).

Σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα χθες, η τότε κυβέρνηση παρείχε σχετική διαβεβαίωση, γεγονός το οποίο έκανε τους ιδιοκτήτες της λιβανέζικης κατασκευαστικής εταιρείας Χούρι «από Ν.Δ. friendly να γίνουν ΣΥΡΙΖΑ friendly και να αλλάξουν στάση». Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας ανέφερε ότι τέτοια ρύθμιση με τη μορφή τροπολογίας άργησε να γίνει: ήταν τον Απρίλιο του 2019, κάτι το οποίο ενόχλησε την εταιρεία, η οποία έλεγε –σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από τη χθεσινή συνεδρίαση– πως «με βάλατε να δώσω 3 εκατομμύρια ευρώ στον Καλογρίτσα, μου υποσχεθήκατε τροπολογία και δεν την κάνατε».

Σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. κάνει λόγο για «πλαίσιο συναλλαγής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα» και τονίζει ότι από όσα εμπεριείχε νόμος του Απριλίου 2019 «επιβεβαιώνονται απολύτως αυτά που λέει ο μάρτυρας. Πρόκειται για μια κραυγαλέα υπόθεση διαπλοκής». Με την ίδια ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα καλεί τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο «να εξηγήσει αν ήταν δική του πρωτοβουλία οι ρυθμίσεις ή έλαβε εντολές από τον κ. Τσίπρα».

Χειρόγραφη συμφωνία

Αλλες πληροφορίες φέρουν τον κ. Τόμπρα να καταθέτει στην επιτροπή χειρόγραφη συμφωνία που υπεγράφη την άνοιξη του 2018, η οποία φέρει τις υπογραφές των Χούρι – Καλογρίτσα – Τόμπρα, με την οποία ο κ. Καλογρίτσας αποδέχεται την οφειλή των 3 εκατομμυρίων ευρώ έναντι της εταιρείας, ενώ παράλληλα ο μάρτυρας φέρεται να σχολίασε ότι η δική του διαμεσολάβηση δεν έγινε κατόπιν υποδείξεως του Μεγάρου Μαξίμου εκείνη την εποχή. Αυτό το τελευταίο δεν έμεινε ασχολίαστο από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριξαν ότι με αυτό τον τρόπο «κατέρρευσε» ο ισχυρισμός ότι ο κ. Παππάς ήταν που μεσολάβησε ώστε να δημιουργηθεί φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ τηλεοπτικό κανάλι.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ερωτηθείς, σύμφωνα με πληροφορίες, αν ο κ. Καλογρίτσας είχε την «ευλογία» της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον διαγωνισμό που αφορούσε τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Τόμπρα φέρεται να είπε ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν χρειαζόταν να πάρει ευλογία από την κυβέρνηση. Διότι ο Καλογρίτσας ήταν η ίδια η ευλογία της κυβέρνησης. Καλογρίτσας και κυβέρνηση ήταν ένα, φέρεται να είπε ο μάρτυρας.
Για τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής υπενθυμίζεται ότι είχε προγραμματιστεί η κατάθεση του κ. Χρ. Καλογρίτσα. Ωστόσο, υπήρξε εμπλοκή και αλλαγή του προγραμματισμού, καθώς με επιστολή του και επικαλούμενος θέμα υγείας ο κ. Καλογρίτσας ζήτησε την αναβολή της εξέτασής του. Ο κ. Καλογρίτσας επικαλέστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, αδυναμία να παρασταθεί εξαιτίας έντονων συμπτωμάτων κόπωσης και μυαλγίας που προκλήθηκαν από πρόσφατο εμβολιασμό του για τον κορωνοϊό. Στην επιτροπή συζητήθηκε η κατά μία ημέρα αναβολή της εξέτασης του μάρτυρα, με την παράλληλη επισήμανση ότι θα πρέπει να προσκομίσει και σχετικό ιατρικό έγγραφο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή