Δένδιας – Παναγιωτόπουλος: Ισχυρή παρουσία στην περιοχή του Κόλπου

Δένδιας – Παναγιωτόπουλος: Ισχυρή παρουσία στην περιοχή του Κόλπου

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμα βήμα εμβάθυνσης των σχέσεων της Ελλάδας με τους βασικούς δρώντες και παράγοντες στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής – Μέσης Ανατολής έκαναν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι πραγματοποίησαν κοινή επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Δένδιας είχε μεταβεί στο Κάιρο, όπου και συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, ενώ την Παρασκευή στην Πάφο πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών η πρώτη τετραμερής σύνοδος Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Αναβάθμιση σχέσεων

Χθες, με δύο στάσεις, στο Ριάντ και στην Τζέντα, και συζητήσεις σε πολλαπλά επίπεδα, οι δύο πλευρές προχώρησαν σε ουσιαστική αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με την υπογραφή δύο σημαντικών συμφωνιών. Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν και με τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος εκτελεί επίσης καθήκοντα υπουργού Αμυνας και αναπληρωτή πρωθυπουργού της Σαουδικής Αραβίας.

Χθες, έπειτα από αρκετές αναβολές, υπεγράφη η Συμφωνία Διευθέτησης Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών, η οποία ουσιαστικά απελευθερώνει την αποφασισμένη μεταστάθμευση μιας πυροβολαρχίας αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου «Πάτριοτ» της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) στη Σαουδική Αραβία, μαζί με το απαραίτητο προσωπικό (100-120 άτομα). Πρακτικά, η Ελλάδα εντάσσεται στην πολυεθνική δύναμη που συμμετέχει στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας μαζί με χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιορδανία και το Πακιστάν. Η δεύτερη συμφωνία που υπεγράφη, ανάμεσα στον κ. Δένδια και στον γ.γ. του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Ναγιέφ μπιν Φαλάχ αλ Χαϊράφ, αφορά μνημόνιο κατανόησης για τη θεσμοθέτηση διαβουλεύσεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Πρακτικά, οι δύο πλευρές αναζητούν να εγκαθιδρύσουν ένα σχήμα που θα επιτρέπει και τη στενότερη οικονομική συνεργασία.

Λίγο πριν από την αναχώρησή του από τη Σαουδική Αραβία, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η μετακίνηση των «Πάτριοτ» αποτελεί «μια συνεισφορά μας στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης», ενώ σημείωσε ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία έχει ως κύριο στόχο τη διασύνδεση της χώρας με τις χώρες του Κόλπου, έκανε ένα ακόμα βήμα μπροστά». Σχολιάζοντας τη συμμετοχή αραβικών χωρών στις ασκήσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι πρόκειται για «δημιουργία ενός μετώπου κατανόησης πάνω στη στέρεη βάση του διεθνούς δικαίου» και πρόσθεσε πως «όλες οι χώρες της ευρύτερης περιοχής, ουδεμιάς εξαιρουμένης, που συνυπογράφουν το διεθνές δίκαιο ως τρόπο συνεννόησης και ως τρόπο συμπεριφοράς είναι καλοδεχούμενες σε αυτή την ευρύτερη κατανόηση που επιδιώκουμε, η οποία έχει απτά δείγματα επιτυχιών».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «Ελλάδα και Σαουδική Αραβία συνδέονται με δεσμούς ισχυρής φιλίας, έχουν κοινές ανησυχίες για τις παρούσες γεωστρατηγικές προκλήσεις αλλά και κοινό όραμα για το μέλλον» και σημείωσε ότι «η Σαουδική Αραβία αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή του Κόλπου». Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεταφορά της πυροβολαρχίας των «Πάτριοτ» της Π.Α. στη Σαουδική Αραβία και υπογράμμισε ότι «στο σύγχρονο γεωστρατηγικό πλαίσιο, η αμοιβαία επωφελής αμυντική συνεργασία των δύο χωρών θα βελτιώσει τις επιχειρησιακές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων».

Ο υπουργός Αμυνας δεν περιορίστηκε στους «Πάτριοτ», αλλά εξέφρασε και την ικανοποίησή του για την «εξαιρετική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων» των δύο χωρών, παραπέμποντας, ενδεικτικά, στην κοινή εκπαιδευτική δραστηριότητα του περασμένου Μαρτίου.
Τότε, F-15 της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας στάθμευσαν επί περίπου τρεις εβδομάδες στην αεροπορική βάση της Σούδας, από όπου και πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) αλλά και στοιχεία του Π.Ν. και του Στρατού Ξηράς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή