Νέα Δημοκρατία: Με το βλέμμα σε γυναίκες και νέους

Νέα Δημοκρατία: Με το βλέμμα σε γυναίκες και νέους

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη χθες στην εσωτερική εκδήλωση της Πολιτικής Ακαδημίας της Ν.Δ., που στοχεύει στην επιμόρφωση στελεχών, δεν είναι τυχαία. Ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε εκδήλωση με θέμα «Η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία. Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, μεταρρυθμίσεις», στο οποίο εισηγητές ήταν ο Αλέξης Πατέλης, ο Μιχάλης Αργυρού και ο Δημήτρης Σκάλκος. Το τελευταίο διάστημα, το Μαξίμου, παράλληλα με τις πολλές κυβερνητικές υποχρεώσεις, έχει το βλέμμα και στο κόμμα. Παρά το γεγονός πως δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, στην Πειραιώς τα κεντρικά στελέχη του κόμματος «σκανάρουν» όλη την Ελλάδα, αναζητώντας στελέχη από δύο βασικές κοινωνικές ομάδες, ώστε να στελεχώσουν σε πρώτη φάση τον κομματικό μηχανισμό και σε δεύτερη τις εκλογικές λίστες. Η πρώτη ομάδα είναι ηλικιακή, καθώς αναζητούνται στελέχη νέα σε ηλικία, πέριξ των 40 και ακόμα μικρότερα, ακόμα και πέριξ των 30. Η δεύτερη ομάδα είναι οι γυναίκες.

Ο λόγος που το κέντρο βάρους έχει πέσει σε αυτές τις δύο κατηγορίες είναι απολύτως λογικός. Η Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές, παρότι κέρδισε σαρωτικά, έχασε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες 17-34, καθώς το κόμμα του Αλ. Τσίπρα έλαβε 36,8% και η Ν.Δ. 30,6%. Τα όσα έχουν ακολουθήσει τα σχεδόν δύο χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. δεν έχουν αλλάξει δραματικά τα δεδομένα, καθώς το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα σε αυτές τις ηλικίες. Την αναζήτηση νέων στελεχών ενισχύει το γεγονός πως οι νέοι που έβαλαν υποψηφιότητα και σε κάποιες περιπτώσεις εξελέγησαν, πλην εξαιρέσεων, δεν έχουν κάνει τη διαφορά και κρίνεται απαραίτητη η μετάγγιση νέου αίματος.

Την ίδια ώρα, η ποσόστωση του 40% στα ψηφοδέλτια για τις γυναίκες, που ισχύει ήδη από το 2019, οδηγεί τη Ν.Δ. σε αναζήτηση υποψηφιοτήτων γένους θηλυκού που θα διεκδικήσουν με αξιώσεις την ψήφο των πολιτών, όταν γίνουν εκλογές. Και σε αυτή την κατηγορία, είναι γεγονός πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, καθώς στις κάλπες του Ιουνίου του 2019 η Ν.Δ. δεν ήταν απολύτως έτοιμη σε αυτό το κομμάτι και πολλές γυναικείες υποψηφιότητες ήταν της τελευταίας στιγμής χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις. Ενδεικτικό της συντονισμένης προσπάθειας που γίνεται για ενσωμάτωση νέων ηλικιακά στελεχών, αλλά και νέων γυναικών, είναι πως ήδη στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. στην οδό Πειραιώς δραστηριοποιούνται πολλές νέες γυναίκες. Για παράδειγμα, η Ελενα Σώκου έχει αναλάβει εκπρόσωπος για τα περιφερειακά μέσα, η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου είναι γραμματέας αγροτικού. Ολόκληρη η Γραμματεία Ελλήνων της Διασποράς στελεχώνεται από νέα πρόσωπα, με επικεφαλής τον 28χρονο Νίκο Θεοδωρόπουλο. Στον τομέα αθλητισμού δραστηριοποιείται ο Θανάσης Στρίγγας, στον τομέα προστασίας του πολίτη η Ιωάννα Γκελεστάθη.

Την ίδια ώρα, το επιτελείο του κόμματος δουλεύει μεθοδικά για τον επαναπατρισμό στελεχών σε τοπικό επίπεδο που για οποιονδήποτε λόγο απομακρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτό συνέβη κυρίως μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς στις τελευταίες εκλογές λόγω απλής αναλογικής υπήρξε πολυδιάσπαση στον κεντροδεξιό χώρο και πολλά στελέχη που προέρχονται από την Κεντροδεξιά εξελέγησαν με «αντάρτικους» συνδυασμούς. Αυτά τα στελέχη προσεγγίζονται εκ νέου, διότι στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα ισχύει το όριο του 42% για εκλογή από την πρώτη Κυριακή, κάτι που από μόνο του θα συσπειρώνει τα στελέχη της παράταξης γύρω από τους εκλεγμένους που στη συντριπτική τους πλειονότητα εξελέγησαν με τη σημαία της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή