Μητσοτάκης – Αναστασιάδης: Κοινός συντονισμός για το Κυπριακό ενόψει της Πενταμερούς

Μητσοτάκης – Αναστασιάδης: Κοινός συντονισμός για το Κυπριακό ενόψει της Πενταμερούς

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη υποδέχθηκε, νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τον συντονισμό των ενεργειών τους ενόψει της άτυπης πενταμερούς Συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί, στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη και έχει συγκαλεστεί από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. 

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες του γ. γ. των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ο πρωθυπουργός, αφού καλωσόρισε ακόμη μία φορά στην Αθήνα τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε πως το πλαίσιο, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η πενταμερής, είναι απολύτως σαφές και στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού. 

Διαβάστε επίσης⇒ Αναστασιάδης: Έχουμε κι εμείς ηχογραφημένη τη συνομιλία με Τσαβούσογλου

«Η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μία κυριαρχία μία ιθαγένεια, μία διεθνής εκπροσώπηση. Και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων», τόνισε.

«Είναι απολύτως σαφές, να μπορούμε να προσδιορίζουμε σε αυτές τις δύσκολες συζητήσεις ποιο είναι το σημείο αφετηρίας από το οποίο ξεκινάμε. Γι’ αυτό και σήμερα, όπως το είχαμε κάνει και στην Κύπρο, θα μας δοθεί η ευκαιρία να συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει αυτών των απαιτητικών συζητήσεων, στις οποίες πάντα προσερχόμαστε με καλή διάθεση να βρεθεί μία λύση η οποία θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων», πρόσθεσε.

Από πλευράς του, ο κ. Αναστασιάδης, ευχαρίστηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «γιατί πάντα υπάρχει ο χρόνος, η διάθεση, η ετοιμότητα για ανάλογες συναντήσεις» και τόνισε πως η επικείμενη Συνάντηση, μετά από 3.5 χρόνια, είναι μία «νέα προσπάθεια να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να επιτρέψουν στον Γενικό Γραμματέα να διερευνήσει, κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος προκειμένου να επαναρχίσει ένας διάλογος για λύση ενός προβλήματος που εδώ και 47 τόσα χρόνια οφείλεται καθαυτό στις ενέργειες της Τουρκίας. Στην Τουρκική εισβολή και στην έκτοτε κατοχή 37% του κυπριακού εδάφους».

Μάλιστα, συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ως προς τα πλαίσια διαπραγμάτευσης και ανέφερε ότι αυτά προσδιορίζονται «από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσεις του Συμβουλίου ασφαλείας, αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Όπως πρόσθεσε, «καθορίστηκαν την τελευταία φορά, στις προσπάθειες να επαναρχίσει ο διάλογος, οι παράμετροι, 25 Νοεμβρίου του 2019 στο Βερολίνο, παρουσία του Γενικού Γραμματέα, του τότε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ακίντσι και του ίδιου προσωπικά».

«Προσπάθειά μας δεν είναι να σφετεριστούμε του οποιουδήποτε τα δικαιώματα. Προσπάθειά μας είναι να εξευρεθεί ένας τρόπος ώστε και οι δύο να αισθάνονται ασφαλείς, και οι δύο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς, και των δύο κοινοτήτων ολόκληρου του κυπριακού λαού τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι διασφαλισμένα» ανέφερε, τονίζοντας πως «στόχος είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να οδηγήσει σε ένα βιώσιμο και λειτουργικό κράτος, μακριά από εγγυήσεις, στρατεύματα κατοχής και ιδιαίτερα μακριά από εξαρτήσεις των οποιονδήποτε τρίτων».

Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι ρόλος της ελληνικής πλευράς θα είναι διαφορετικός στη συζήτηση λεπτομερειών όσον αφορά την εσωτερική δομή του κράτους. «Αλλά στο θέμα εγγυήσεις-ασφάλεια ή ασφάλεια-εγγυήσεις και λοιπά θα έχετε να διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο. Βεβαίως και όσον αφορά τον σεβασμό των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών», συμπλήρωσε.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Κύπρου του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχαν στη σύσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος και ο Κυριάκος Κούρος, Διευθυντής του Προεδρικού Διπλωματικού Γραφείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή