Τουρκία: Εκτός του προγράμματος των F-35

Τουρκία: Εκτός του προγράμματος των F-35

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σοκ προκλήθηκε στην Αγκυρα με την κοινοποίηση των ΗΠΑ προς την Τουρκία πως μένει εκτός προγράμματος συμπαραγωγής των μαχητικών F-35. Αυτή η απόφαση θεωρείται πως είναι άλλο ένα μήνυμα της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την παραλαβή των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την πληροφορία, αλλά δεν διευκρίνισε τον τρόπο που θα ενημερωθεί το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας. Αυτή η απόφαση αλλάζει όλο το εξοπλιστικό πρόγραμμα της τουρκικής αεροπορίας, που συμμετείχε στο πρόγραμμα συμπαραγωγής (JSF) και στόχευε στην παραλαβή 100 F-35, και θεωρείται πως δημιουργεί τεράστιο κενό για τις μελλοντικές ανάγκες. Από το 2018, η Ουάσιγκτον είχε «παγώσει» την παράδοση των F-35 στην Τουρκία και 6 από αυτά θα αγοραστούν και θα παραληφθούν από το Πεντάγωνο. Η Τουρκία συμμετείχε στην παραγωγή του συγκεκριμένου μαχητικού με 1.005 ανταλλακτικά. Μεγάλο μέρος της συμμετοχής των τουρκικών εταιρειών στη συμπαραγωγή είχε ήδη «παγώσει».

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει στην επικαιρότητα την «κόντρα» μεταξύ του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Νίκου Δένδια, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε αναφορά στον Τούρκο ΥΠΕΞ και επισήμανε: «Ενώπιον όλων, θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Εξωτερικών μας για τις απαντήσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ελληνα ΥΠΕΞ. Δεν θα σκύψουμε ποτέ το κεφάλι μας και θα στεκόμαστε όρθιοι». Πάντως, την έντονη αντίδραση του Ερντογάν προκάλεσαν oι βαρύτατες αιχμές, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, από τον εκπρόσωπο του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ενγκίν Αλτάι, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως ο Τούρκος πρόεδρος ενδέχεται να έχει το τέλος του Μεντερές, που απαγχονίστηκε το 1961 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 27ης Μαΐου του 1960. «Ο Μεντερές κάποια περίοδο είχε δώσει προνόμια στους ισλαμιστές και αυτοί είχαν πάρει φόρα με τις απαιτήσεις τους. Αργότερα υποχρεώθηκε να βγάλει νόμο προστασίας των αρχών του Κεμάλ Ατατούρκ. Εύχομαι το τέλος του Ερντογάν να μην είναι το ίδιο, να μην είναι παρόμοιο», είπε ο Αλτάι. Η δήλωση αυτή εξόργισε τον Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής του ομάδας χαρακτήρισε «θρασύ» και «ανήθικο» τον Αλτάι και τόνισε πως ο ίδιος δεν φοβάται τίποτα. «Ενας ανήθικος, ένας θρασύς, υπονόησε πως εύχεται το τέλος μου να είναι όπως αυτό του Μεντερές. Εμείς πήραμε το σάβανό μας όταν ξεκινήσαμε αυτή την πορεία», υπογράμμισε ο τούρκος πρόεδρος. Για τις δηλώσεις του Αλτάι διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα.

O Ερντογάν προσπάθησε να απαντήσει στην αντιπολίτευση, που κατηγορεί την κυβέρνηση πως 128 δισ. δολάρια δαπανήθηκαν από τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας. «Ενα πολύ σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων επέστρεψε στο αποθεματικό της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι αυτά τα χρήματα πήγαν σε τέσσερις βασικές δημοσιονομικές δαπάνες το 2019 και το 2020. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η κεντρική τράπεζα διαθέτει αποθεματικά σχεδόν 90 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή