ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Live: Η ενημέρωση από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

Live: Η ενημέρωση από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

«Η μαζική μετακίνηση ενέχει τον κίνδυνο της διασποράς», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, εξηγώντας τους λόγους που αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η διαπεριφερειακή μετακίνηση. «Στόχος ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι».

Η κ. Πελώνη επισήμανε ότι στον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης υπάρχουν 3 βασικοί σταθμοί:

  • 3 Μαΐου: Ανοίγει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους – διεύρυνση ωραρίου κυκλοφορίας ως τις 23.00
  • 10 Μαΐου: Ανοίγουν τα δημοτικά και τα γυμνάσια με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν και για τα λύκεια.
  • 15 Μαΐου: Ανοίγει ο τουρισμός – απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Αναφορικά με το εγχείρημα του εμβολιασμού, τόνισε ότι «οι περισσότεροι διασωληνωμένοι είναι συμπολίτες μας που δεν εμβολιάστηκαν», για να επαναλάβει την παράκληση του πρωθυπουργού προς όλους τους πολίτες, να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Η ίδια ανέφερε ότι τα εμβολιαστικά κέντρα θα παραμείνουν ανοιχτά την Μ. Παρασκευή, το Μ. Σάββατο και την Δευτέρα του Πάσχα, ενώ το ωράριο για τον εμβολιασμό επεκτείνεται έως τις 22.00. Μόνο την Κυριακή του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά τα εμβολιαστικά κέντρα.

Όπως είπε, ανάλογα με τις παραλαβές των εμβολίων, θα επεκταθεί το εμβολιαστικό πλάνο και κατά τα Σαββατοκύριακα.

Ερωτηθείσα σχετικά με την τήρηση των μέτρων στις εκκλησίες, στην διάρκεια της Μ. Εβδομάδας, τόνισε ότι «τα μέτρα για το Πάσχα θα εξειδικευτούν κατά τις επόμενες ημέρες».

Αναφορικά με την ύπαρξη επάρκειας εμβολίων, η κ. Πελώνη τόνισε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να χορηγηθούν 2,5 εκατ. δόσεις τον Μάιο και 4 εκατ. τον Ιούνιο. «Προσβλέπουμε ότι όλοι οι πολίτες θα προσέλθουν για να εμβολιαστούν», είπε.

Ερωτηθείσα γιατί επελέγη η ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, δίνοντας προτεραιότητα σε σχέση με άλλες ηλικίες, είπε ότι «θέλουμε να φέρουμε τους νεότερους ανθρώπους κοντά στο εμβόλιο», συμπληρώνοντας ότι «θα υπάρχουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες» για όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-49 ετών.

Κληθείσα να σχολιάσει τι θα γίνει για όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-39, αλλά δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της ΑΖ, είπε ότι «προφανώς θα περιμένουν για να κάνουν κάποιο άλλο εμβόλιο».

Στο ερώτημα για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τους ιερείς που σκοπεύουν να κάνουν την Ανάσταση στις 12 τα μεσάνυχτα, απαντησε ότι «τα ωράρια των λειτουργιών θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και θα είναι πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας».