ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πελώνη: Στόχος ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι

Πελώνη: Στόχος ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι

«Η μαζική μετακίνηση ενέχει τον κίνδυνο της διασποράς», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, εξηγώντας τους λόγους που αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η διαπεριφερειακή μετακίνηση. «Στόχος ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι», υπογράμμισε.

Η κ. Πελώνη επισήμανε ότι στον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης υπάρχουν 3 βασικοί σταθμοί:

  • 3 Μαΐου: Ανοίγει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους – διεύρυνση ωραρίου κυκλοφορίας ως τις 23.00
  • 10 Μαΐου: Ανοίγουν τα δημοτικά και τα γυμνάσια με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν και για τα λύκεια.
  • 15 Μαΐου: Ανοίγει ο τουρισμός – απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Εμβολιασμός

Αναφορικά με το εγχείρημα του εμβολιασμού, τόνισε ότι «οι περισσότεροι διασωληνωμένοι είναι συμπολίτες μας που δεν εμβολιάστηκαν», για να επαναλάβει την παράκληση του πρωθυπουργού προς όλους τους πολίτες, να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Η ίδια ανέφερε ότι τα εμβολιαστικά κέντρα θα παραμείνουν ανοιχτά την Μ. Παρασκευή, το Μ. Σάββατο και την Δευτέρα του Πάσχα, ενώ το ωράριο για τον εμβολιασμό επεκτείνεται έως τις 22.00. Μόνο την Κυριακή του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά τα εμβολιαστικά κέντρα.

«Την Κυριακή του Πάσχα δεν θα γίνουν εμβολιασμοί για να κάνουν Πάσχα και οι υγειονομικοί» ανέφερε, προσθέτοντας πως «καμία μέρα δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Όπως είπε, ανάλογα με τις παραλαβές των εμβολίων, θα επεκταθεί η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων και κατά τα Σαββατοκύριακα.

Νομοθετική διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται εμβολιασμοί και από ιδιωτικα πολυιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και θεραπευτήρια, θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες, γνωστοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αναφορικά με την ύπαρξη επάρκειας εμβολίων, η κ. Πελώνη τόνισε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να χορηγηθούν 2,5 εκατ. δόσεις τον Μάιο και 4 εκατ. τον Ιούνιο. «Προσβλέπουμε ότι όλοι οι πολίτες θα προσέλθουν για να εμβολιαστούν», είπε.

Ερωτηθείσα γιατί επελέγη η ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, δίνοντας προτεραιότητα σε σχέση με άλλες ηλικίες, είπε ότι «θέλουμε να φέρουμε τους νεότερους ανθρώπους κοντά στο εμβόλιο», συμπληρώνοντας ότι «θα υπάρχουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες» για όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-49 ετών.

Κληθείσα να σχολιάσει τι θα γίνει για όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-39, αλλά δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της ΑΖ, είπε ότι «προφανώς θα περιμένουν για να κάνουν κάποιο άλλο εμβόλιο».

Μέτρα στις εκκλησίες

Ερωτηθείσα σχετικά με την τήρηση των μέτρων στις εκκλησίες, στην διάρκεια της Μ. Εβδομάδας, τόνισε ότι «τα μέτρα για το Πάσχα θα εξειδικευτούν κατά τις επόμενες ημέρες».

Στο ερώτημα για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τους ιερείς που σκοπεύουν να κάνουν την Ανάσταση στις 12 τα μεσάνυχτα, απάντησε ότι «τα ωράρια των λειτουργιών θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και θα είναι πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας».

Τι θα ισχύει για τις εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των εκκλησιών, η κ. Πελώνη είπε: «Τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία είναι ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, ενώ για τους ιερείς, τους νεωκόρους, τους ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test.

Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα θα γίνει εκτός του ναού.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα αρχίζει από τις 10 το βράδυ, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 11 το βράδυ.

Την Κυριακή του Πάσχα, θα υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα».