Ακαταδίωκτο για επιτροπές κορωνοϊού: Αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ

Ακαταδίωκτο για επιτροπές κορωνοϊού: Αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση πυροδότησε χθες το απόγευμα στη Βουλή τροπολογία η οποία προβλέπει τη μη δίωξη και μη εξέταση των επιστημόνων-μελών επιτροπών για τον κορωνοϊό, για γνώμη ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως μέλη αυτών των επιτροπών.

Στην επίμαχη τροπολογία αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής: «Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση ή εξύβριση».

Η κυβερνητική πλειοψηφία υποστηρίζει ότι η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, καθώς επικρατεί σε ορισμένα τμήματα της κοινωνίας κλίμα δίωξης όσων μιλούν για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων κατά της πανδημίας και για τους εμβολιασμούς, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει πως πρόκειται για μια «ενοχική» ρύθμιση που αποσκοπεί να καλύψει κυβερνητικές ευθύνες.

«Δεν έχετε δει τι γίνεται στα σχολεία; Κάνουν μηνύσεις σε διευθυντές για μάσκες και self test. Προστατεύουμε τους επιστήμονες από “ψεκασμένους” και αρνητές. Τους προστατεύουμε από αυτούς που πιστεύουν ότι με το self test και τη λήψη σάλιου μάς βάζουν τσιπάκι στον εγκέφαλο», είπε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αθ. Πλεύρης. Εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Χ. Ξανθόπουλος, αφού είπε πως κατ’ αρχήν δεν διαφωνεί με την τροπολογία, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή δεν προϋπήρξε της κατάθεσης συνεννόηση με τα κόμματα. Ομως, ακολούθησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γ. Ραγκούσης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Με αυτή την τροπολογία βάζετε ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε αυτό που μέχρι στιγμής αποτελούσε την επιστημονική κοινότητα διαχείρισης της πανδημίας. Και βεβαίως δεν περιλαμβάνει η τροπολογία αυτή την επιτροπή λοιμωξιολόγων. Αλλά και κυβερνητικά στελέχη και υπηρεσιακά στελέχη. Από πού κι ώς πού; Απαιτούμε εν ονόματι της κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής ειρήνης να αποσύρετε τώρα αυτή την απαράδεκτη, αδικαιολόγητη και απροετοίμαστη ενοχική τροπολογία».

Η κυβέρνηση επιμένει ότι αφορά μόνο τους επιστήμονες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει επιπροσθέτως και στην πρόβλεψη για μη εξέταση των μελών της επιτροπής, «φωτογραφίζοντας» σχεδιασμούς του κόμματος για εξεταστικές επιτροπές με αντικείμενο τα –όπως λέγουν στελέχη του– «εγκληματικά λάθη» της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή