Μητσοτάκης: Συνάντηση με Ερντογάν στον ορίζοντα

Μητσοτάκης: Συνάντηση με Ερντογάν στον ορίζοντα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προαναγγελία επίσημης συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στον Αlpha, δήλωσε πως «έχει νόημα και θα γίνει η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο», προσθέτοντας πως «δεν είμαι σε θέση να σας πω πότε», αλλά «δεν θα αργήσει ιδιαίτερα». Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε, όπως έχει πει και στο παρελθόν, πως δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση μια τέτοια συνάντηση, αν και αντιλαμβάνεται πως αποτελεί στην παρούσα φάση, λόγω της έντασης που προηγήθηκε όλο το 2020. Οσον αφορά τους χειρισμούς του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στην Αγκυρα, τους χαρακτήρισε άψογους, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τι ειπώθηκε μεταξύ τους τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ΥΠΕΞ στην τουρκική πρωτεύουσα. Το μόνο που αποκάλυψε είναι πως «είχα δώσει εντολή στον ΥΠΕΞ εάν προκληθεί να απαντήσει».  

Αναφερόμενος στο μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η απόφαση για απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων το Πάσχα ήταν απαραίτητη «για να μην διασπαρεί ο κορωνοϊός σε περιοχές με πολύ λιγότερη επιδημιολογική επιβάρυνση». Πρόσθεσε πως αντιλαμβάνεται την κόπωση των πολιτών και για αυτό τον λόγο ανακοινώθηκε ήδη το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου και η επακόλουθη σταδιακή άρση των περιορισμών, ώστε να είναι εις γνώσιν των πολιτών πως μπαίνουμε στην τελική φάση για την επιστροφή στην κανονικότητα. Οσον αφορά την ουσία της απόφασης, ανέφερε πως η γνώμη των ειδικών είναι ότι όσο περισσότερο είναι έξω οι πολίτες, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος διασποράς του ιού, εξ ου και η απόφαση για οργανωμένο άνοιγμα της εστίασης. Για την πιθανή παράνομη έξοδο τις ημέρες του Πάσχα ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής, λέγοντας πως οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί και τα πρόστιμα «τσουχτερά».  

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και στον εμβολιασμό, σχολιάζοντας το ποσοστό –περίπου 30%– των ηλικιωμένων που δεν έχει εμβολιαστεί. «Ενα μεγάλο ποσοστό των ηλικιωμένων έχουν κάνει εμβόλιο, υπάρχει και ένα ποσοστό όμως, το οποίο εκτιμάται γύρω στο 30%, που δεν έχουν ακόμα προσέλθει για να εμβολιαστούν, παρότι η πλατφόρμα είναι ανοιχτή», είπε και έκανε έκκληση να πάνε να κάνουν το εμβόλιο. «Οσοι αρνούνται ή φοβούνται τα εμβόλια ας πάνε μια βόλτα στις ΜΕΘ, είναι δράμα να γνωρίζεις ότι μπορεί να σωθείς από τον ιό και να μην κάνεις το εμβόλιο. Ο μόνος τρόπος να τελειώσουμε με την πανδημία είναι το εμβόλιο», τόνισε.  

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως το επόμενο διάστημα θα έχουμε «ρωμαλέα ανάκαμψη», όπως είπε χαρακτηριστικά, παρομοιάζοντας την κατάσταση με το τέλος ενός πολέμου. «Θεωρώ ότι βάζουμε τις βάσεις για μια ανάκαμψη που πιστεύω ότι θα είναι ρωμαλέα, θα είναι πολύ ισχυρή, η οποία θα έρθει με το τέλος της πανδημίας», υπογράμμισε, κάνοντας ειδική αναφορά στη νέα γενιά. «Οι νέοι έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται αδικημένοι, στεναχωρημένοι, ότι είναι θύματα της πανδημίας. Διότι τους βρήκε η κρίση και μετά τους βρήκε η πανδημία. Και θα έπρεπε να είναι πρώτη προτεραιότητά μας οι νέοι, και φυσικά, όταν μιλάμε για νέους, το πρώτο το οποίο ενδιαφέρει σήμερα τη νεολαία είναι η σύνδεση των σπουδών τους με την εργασία και καλές θέσεις εργασίας», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή