Σακελλαροπούλου: Κοινές θέσεις Ελλάδας και Σλοβενίας

Σακελλαροπούλου: Κοινές θέσεις Ελλάδας και Σλοβενίας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποδέχθηκε την πρόσκληση του Σλοβένου προέδρου της Δημοκρατίας Μπόρουτ Πάχορ και επισκέφθηκε χθες τη Λιουμπλιάνα. Η Σλοβενία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. στο β΄ εξάμηνο του 2021 και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενη από τον υφυπ. Εξωτερικών αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία Κ. Φραγκογιάννη, συζήτησε με τον κ. Πάχορ ένα ευρύ πεδίο θεμάτων. Πρωτίστως, έθεσε το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας. «Η παραβίαση ή αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου συνιστά απειλή για τη σταθερότητα και την ειρήνη, όχι μόνο στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά στην Ευρώπη», είπε.

Παράλληλα, υπογράμμισε την απόλυτη προσήλωση της Ελλάδας στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις δυνατότητες εμβάθυνσης των εμπορικών σχέσεων με τη Σλοβενία, ενώ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό είπε ότι η προσδοκία της χώρας μας είναι ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα αναλάβουν ένα μέρος του βάρους. Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεργαστεί με τη σλοβενική προεδρία για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτ. Βαλκανίων.

Στη δική του τοποθέτηση, ο κ. Πάχορ επισήμανε ότι η Σλοβενία καταδικάζει τις αθέμιτες ενέργειες της Τουρκίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση επισημαίνοντας ότι «αυτό που μας συνδέει με τη δημιουργία του ελληνικού κράτους είναι η συμμετοχή του Ιω. Καποδίστρια στο Συνέδριο της Λιουμπλιάνας, πριν από 200 χρόνια». Αργότερα, ο Σλοβένος πρόεδρος συνόδευσε την κ. Σακελλαροπούλου στο ιστορικό σχολείο Diocesan Classical Gymnasium, όπου συνομίλησε με τους μαθητές.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Igor Zorčič και με τον δήμαρχο Λιουμπλιάνας Zoran Janković. Κατά την αντιφώνησή της, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Πάχορ, η κ. Σακελλαροπούλου είχε αποφασίσει να αξιοποιήσει έναν μύθο για να αναδείξει τη μακρά φιλία των δύο λαών: «Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, από τη Λιουμπλιάνα πέρασαν οι Αργοναύτες. Ο Ιάσονας, ανταποκρινόμενος σε έκκληση των κατοίκων της πόλης, φόνευσε δράκο που λυμαινόταν την περιοχή. Σήμερα, το έμβλημα του δράκου αποτελεί το πλέον ιστορικό σύμβολο της σύγχρονης Λιουμπλιάνας και αποτυπώνεται στον θυρεό και στη σημαία της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή