Μετωπική σύγκρουση για το ακαταδίωκτο των λοιμωξιολόγων

Μετωπική σύγκρουση για το ακαταδίωκτο των λοιμωξιολόγων

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Υγείας για το ακαταδίωκτο των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ήταν ο προάγγελος μιας νέας σφοδρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

Μαξίμου και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το θέμα. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η κίνηση της κυβέρνησης ήταν επιβεβλημένη. Η νομική θωράκιση που τους παρέχει πλέον η συγκεκριμένη διάταξη προκάλεσε ανακούφιση στα μέλη των επιτροπών, καθώς έχουν ήδη μπει με αγωγές στο στόχαστρο αρνητών της πανδημίας. Μάλιστα, θεωρούν βέβαιο πως οι κακόβουλες μηνύσεις θα αυξηθούν στο μέλλον. Η ανάγνωση που έκαναν στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμένη κίνηση είναι εντελώς διαφορετική, βλέποντας πως με αυτόν τον τρόπο διαλύεται η εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι στην επιστημονική κοινότητα και ότι στην Ηρώδου Αττικού φοβούνται μήπως κάποια στιγμή αποκαλυφθεί η πατρότητα κάποιων κρίσιμων αποφάσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ομολογία ενοχής της κυβέρνησης» και πως τώρα εξηγείται γιατί τόσους μήνες δεν δημοσιοποιούνται τα πρακτικά.  Η Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε για το θέμα ότι «οι άνθρωποι της επιτροπής δεν ασκούν διοίκηση για να υφίστανται, να είναι υπόλογοι σε ποινικές διώξεις. Προφανώς και πρέπει να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της επιτροπής, πρέπει οι επιστήμονες να είναι ελεύθεροι –όπως και είναι ελεύθεροι– να εισφέρουν την επιστημονική τους άποψη χωρίς να φοβούνται βεβαίως μηνύσεις από τον οποιοδήποτε».

Από την Κουμουνδούρου στέκονται στο άρθρο 4 που αναφέρει ότι τα μέλη των παραπάνω επιτροπών «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση ή εξύβριση». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βασιζόμενος σε αυτό, κατηγόρησε την πλειοψηφία πως «η ασυλία αφορά τα κυβερνητικά στελέχη και τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που απαρτίζουν τις επιτροπές. Που μαζί με υπουργούς συμμετέχουν στις συνεδριάσεις ασκώντας ισχυρές πιέσεις προς την κατεύθυνση προειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων. Αφορά αυτούς που ευθύνονται για το 6μηνο αποτυχημένο lockdown και για την κατάρρευση του ΕΣΥ». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλήρωσε πως «για αυτό άλλωστε και η τροπολογία δεν εξαντλείται στο ακαταδίωκτο, αλλά επεκτείνεται στην απαγόρευση κατάθεσης των μελών της επιτροπής σε περιπτώσεις δικαστικής διερεύνησης».

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αρχίσει και ζορίζεται μόνο και μόνο στην ιδέα πως η πανδημία φτάνει προς το τέλος της. Απάντηση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε με γραπτή ανακοίνωση η κυβερνητική εκπρόσωπος: «Το ύφος της δήλωσης του κ. Τσίπρα έρχεται να επιβεβαιώσει την ανάγκη προστασίας του επιστημονικού προσωπικού που από την πρώτη στιγμή το κόμμα του έβαλε στο στόχαστρο, επιχειρώντας την αποδόμηση και τη στοχοποίηση προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους». Η κ. Πελώνη συμπλήρωσε: «Αν, έστω μία φορά, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε στους πολίτες έκκληση να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα προστασίας, αντί να επιλέγει την κορωνοκαπηλία και το πριόνισμα της επιστήμης και της επιστημονικής άποψης, ίσως να έπειθε ότι στόχος του είναι η συμβολή στην εθνική προσπάθεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή