Προανακριτική: Νέες αποκαλύψεις από τον Μιωνή

Προανακριτική: Νέες αποκαλύψεις από τον Μιωνή

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέες αποκαλύψεις για τον τέως υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατέθεσε στην ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου στον Αρειο Πάγο ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος εξετάστηκε ως μάρτυρας στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούνται μετά την απόφαση της Βουλής για παραπομπή του τ. υπουργού και τυχόν συμμετόχων του στη Δικαιοσύνη.

Ο Σάμπυ Μιωνή, που έχει καταθέσει και στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής επιβαρυντικά στοιχεία για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο διευρύνοντας το κατηγορητήριο εις βάρος του και πέραν της Novartis, σύμφωνα με πληροφορίες, και ενώπιον της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου κατέθεσε νέα στοιχεία για την εν γένει δραστηριότητα του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, τον οποίο κατονόμασε «ως κεντρικό πρόσωπο της εκβίασης εις βάρος του», σημειώνοντας πως υπήρξε ο οργανωτής της στοχοποίησης του ιδίου, του συνεταίρου του Αγγελου Μεταξά και του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου.

Για τον Παπασταύρου, ειδικά, ανέφερε ότι η στοχοποίησή του είχε πολιτικές προεκτάσεις, καθώς υπήρξε συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο επιχειρηματίας αναφέρθηκε εκτενώς σε γεγονότα τα οποία, κατά τη γνώμη του, στηρίζουν τις καταγγελίες κατά Παπαγγελόπουλου, ενώ σε δήλωσή του πριν καταθέσει αναφέρθηκε στον ρόλο του τέως υπουργού, επισημαίνοντας πως υπήρξε ο μοχλός της εκβίασής του, ενώ αντίθετα με έμφαση επέμεινε στη θέση του, πως ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεσή του. «Ο κ. Νίκος Παππάς δεν είχε καμία σχέση με την εκβίασή μας», ανέφερε ο Σάμπυ Μιωνή, η κατάθεση του οποίου εκτιμάται σημαντική από τις δικαστικές αρχές.

Τις προθέσεις του σε σχέση με τη χθεσινή κατάθεσή του στον Αρειο Πάγο ξεκαθάρισε ο ίδιος ο επιχειρηματίας, με δήλωσή του πριν εισέλθει στο ανακριτικό γραφείο, σημειώνοντας πως «ήρθα εδώ να καταθέσω για τη στοχοποίησή μου, του συνεταίρου μου Αγγελου Μεταξά και του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου από την εγκληματική συμμορία· ο Αγγελος Μεταξάς και εγώ εκβιαστήκαμε ψυχρά για χρήματα, ο δε Σταύρος Παπασταύρου για πολιτικούς λόγους. Θα καταθέσω σήμερα νέα στοιχεία για να βοηθήσω τη Δικαιοσύνη στο έργο της».

Στο πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στον Αρειο Πάγο μετά την παραπομπή στη Δικαιοσύνη με απόφαση της Βουλής του τέως υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, το θέμα πώς θα εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες (δύο καθώς ο ένας έχει ήδη μόνος του αποχαρακτηριστεί) απασχολεί έντονα τις αρμόδιες αρχές. Οι καταθέσεις τους ήταν τα μοναδικά στοιχεία που στήριξαν τις καταγγελίες για χρηματισμό δέκα πολιτικών και το γεγονός ότι τα καταγγελλόμενα δεν αποδείχθηκαν, τουλάχιστον για τους επτά από τους δέκα πολιτικούς για τους οποίους η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, οδηγεί τις δικαστικές αρχές σε επανεξέταση για το καθεστώς προστασίας τους.

Πάντως, αν η προστασία των εν λόγω μαρτύρων τελικώς αρθεί, τότε θα καταθέσουν κανονικά ενώπιον της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου. Το θέμα της συνέχισης της προστασίας τους ή μη απασχολεί και τον οικονομικό εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη, ο οποίος εξετάζει κατά προτεραιότητα τους φακέλους για τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Δημ. Αβραμόπουλο που παραμένουν σε εκκρεμότητα, αν και έχουν περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια από τότε που η σχετική δικογραφία για την ενοχοποίηση πολιτικών έφθασε στη Βουλή από την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
«Δήθεν σκευωρίες»

Τις εξελίξεις σχολίασε ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος ανέφερε: «Σήμερα ο Σάμπυ Μιωνή, χθες ο Γιάννος Παπαντωνίου συνέχισαν την απεγνωσμένη και μάταιη προσπάθειά τους να ξεπλύνουν τις θηριώδεις μίζες στα εξοπλιστικά και την τεράστια φοροδιαφυγή στην Ελλάδα και να τις εμφανίσουν ως δήθεν σκευωρίες του Παπαγγελόπουλου, όπως και το σκάνδαλο της Novartis».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή