Σακελλαροπούλου: Στην πόλη του Καποδίστρια

Σακελλαροπούλου: Στην πόλη του Καποδίστρια

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκίνηση επικράτησε κατά τη χθεσινή επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στην πόλη Κόπερ της Σλοβενίας, γνωστή και ως «Capodistria», τόπο καταγωγής της οικογένειας του Ιωάννη Καποδίστρια. Το Κόπερ έχει αδελφοποιηθεί με την Κέρκυρα, όπου γεννήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Ο Μπόρουτ Πάχορ, πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, υποδέχτηκε την κυρία Σακελλαροπούλου μαζί με τον δήμαρχο της πόλης, Αλες Μπρζαν.

Οι δύο πρόεδροι έκαναν τα αποκαλυπτήρια σε ένα «παγκάκι φιλίας» που τοποθετήθηκε δίπλα από το άγαλμα του Καποδίστρια στην ομώνυμη πλατεία.
Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε μια πυκνή και λιτή περιγραφή του έργου του Καποδίστρια: «Ο Καποδίστριας εκλέχτηκε κυβερνήτης της Ελλάδας με επταετή θητεία από τη Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας το 1827 και κατέφθασε στο Ναύπλιο σχεδόν ένα χρόνο αργότερα. Χάρη ιδίως στις δικές του αδιάκοπες διπλωματικές προσπάθειες, η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει την ανεξαρτησία της το 1830 και να διευρύνει τα σύνορά της. Χάρη πάλι στη διακυβέρνησή του, η χώρα μας κατόρθωσε να σταθεί στα πόδια της μετά από τέσσερις αιώνες οθωμανικής κατοχής και σχεδόν μια δεκαετία πολέμου και κακουχιών. Στα τρία χρόνια που υπηρέτησε ως κυβερνήτης, δημιούργησε πολλούς θεσμούς που έχουν επιζήσει έως σήμερα και επιδόθηκε σε μια τιτάνια προσπάθεια ανοικοδόμησης του κράτους, αναδιοργανώνοντας τη διοίκηση, την οικονομία, την εκπαίδευση, καθώς και το στράτευμα. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του, αφού δολοφονήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1831». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή