Σε ιστορικά χαμηλό σημείο οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας

Σε ιστορικά χαμηλό σημείο οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε ιστορικό ναδίρ βρίσκονται οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, σύμφωνα με έκθεση που υιοθετήθηκε προχθές από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανακοινώθηκε την Παρασκευή). Η έκθεση δίνει έμφαση στη διολίσθηση του κράτους δικαίου και της προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα και στη «συγκρουσιακή και εχθρική» εξωτερική της πολιτική και εισηγείται, εάν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν πως παρότι πρόκειται για χώρα υποψήφια προς ένταξη, τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει απομακρυνθεί εσκεμμένα και αυξανόμενα από ευρωπαϊκές αξίες και πρότυπα. Ταυτόχρονα, η έντονη και ενίοτε προκλητική ρητορική της Αγκυρας απέναντι στην Ε.Ε. και στα κράτη-μέλη της και η «εχθρική εξωτερική πολιτική, ειδικά απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο», έχουν οδηγήσει τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας σε «ιστορικά χαμηλό σημείο».

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν, επίσης, την «απουσία πολιτικής βούλησης» στην Τουρκία για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με την ενταξιακή διαδικασία και την αποτυχία της τουρκικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις «σοβαρές ανησυχίες» της Ε.Ε. για τα ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Ειδική αναφορά γίνεται στην κατάχρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, με τους ευρωβουλευτές να εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη μαζική φυλάκιση ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Τονίζουν ωστόσο ότι, παρά τα μέτρα καταστολής, υπάρχει στην Τουρκία μια πλουραλιστική και δραστήρια κοινωνία των πολιτών, η οποία αποτελεί έναν από τους λίγους εναπομείναντες μηχανισμούς ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας. Προτείνουν, ως εκ τούτου, στην επιτροπή να συνεχίσει την παροχή οικονομικής στήριξης σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η έκθεση αναγνωρίζει τον ρόλο «που έπαιξε και συνεχίζει να παίζει η Τουρκία» στη φιλοξενία 4 εκατ. προσφύγων, μια κρίση η διαχείριση της οποίας έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας της πανδημίας. Ενθαρρύνεται, συνεπώς, η Ε.Ε. να συνεχίσει να στηρίζει τους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες που τους φιλοξενούν στην Τουρκία.

Η έκθεση υιοθετήθηκε με 49 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 14 απόντες. Θα κατατεθεί πλέον στην ολομέλεια για ψήφιση. Μετά την υιοθέτησή της από την ολομέλεια, θα αποτελεί την επίσημη θέση του Κοινοβουλίου για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή