ΠτΔ: «Η Έξοδος του Μεσολογγίου δεν ήταν ήττα»

ΠτΔ: «Η Έξοδος του Μεσολογγίου δεν ήταν ήττα»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μεσολόγγι γιόρτασε όπως κάθε Κυριακή των Βαΐων την 195η επέτειο της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τελέστηκε δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, παρουσία επίσης του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης, ο οποίος εκφώνησε και τον Πανηγυρικό της ημέρας.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στον Τύμβο των Ηρώων, μέσα στον Κήπο των Ηρώων, και κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και επίσκεψη στο «Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης – Δημοτική Πινακοθήκη» που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη.

Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στον Κήπο των Ηρώων, όπου κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο των Ηρώων και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η έξοδος του Μεσολογγίου αποτέλεσε ένα τραγικό συμβάν της Ελληνικής Εθνεγερσίας και ταυτόχρονα μια κορυφαία στιγμή που συμπύκνωσε το ηρωικό επαναστατικό φρόνημα, το αυτοθυσιαστικό πνεύμα, την ηθική ελευθερία. Είναι το κυρίαρχο γεγονός που σφράγισε την εικόνα και την ταυτότητα του Μεσολογγίου, αυτό που προσέδωσε στην πόλη την ιερότητά της.

«Με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό τιμάμε σήμερα εκείνους που θυσίασαν τη ζωή τους από αγάπη για τη ζωή, μη θέλοντας να την εξευτελίσουν μέσα στη σκλαβιά.

«Η έξοδος του Μεσολογγίου δεν ήταν ήττα. Ήταν μια στιγμή υπέρτατης έξαρσης και γενναιότητας. Μια χούφτα τόπος αντιστάθηκε σε μια αυτοκρατορία, προκαλώντας τον θαυμασμό όλου του κόσμου. Έχουμε ιστορικό καθήκον να ανταποκριθούμε στην υψηλή παρακαταθήκη των προγόνων μας, οικοδομώντας ένα μέλλον αντάξιό τους».

Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης -Πινακοθήκη του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο  Κώστα Λύρο.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στο Μεσολόγγι, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στη Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου (Διεθνές Κέντρο Έρευνας & Μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό), στο Μουσείο Άλατος, σε Εργαστήριο Παραδοσιακών Φορεσιών  και σε τοπικό  Αλιευτικό Συνεταιρισμό.

Παρόντες κατά την επίσκεψη της κυρίας Σακελλαροπούλου στο Μεσολόγγι ήταν επίσης η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ  Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή