Μ. Σχοινάς: Αποκλειστικά με την τεχνολογία mRNA η δεύτερη γενιά εμβολίων το φθινόπωρο

Μ. Σχοινάς: Αποκλειστικά με την τεχνολογία mRNA η δεύτερη γενιά εμβολίων το φθινόπωρο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στον σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 η δεύτερη γενιά εμβολίων, οι λεγόμενοι ενισχυτές, από το φθινόπωρο, που θα καλύπτουν και όλες τις πιθανές μεταλλάξεις πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν στην πλατφόρμα mRNA, εμβόλια που βγάζουν μόνο η Pfizer και η Moderna. Θα απαιτήσουμε αυτά τα εμβόλια να παράγονται στην Ευρώπη και αυτόν τον όρο όντως τον καλύπτει η Pfizer που σημαίνει ότι de facto, οδεύουμε σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Φον ντερ Λάιεν: Εμβολιασμός του 70% των Ευρωπαίων έως τον Ιούλιο

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι αυτά τα εμβόλια θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του έτους, μιλώντας για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και 900 εκατ. δόσεις το 2023.

Ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι όσοι εμβολιαστήκαν νωρίς θα χρειαστεί να κάνουν μια επιπλέον δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλιο mRNA, ενώ η ΕΕ θα εξαντλήσει όλες τις δόσεις των εμβολίων που έχει αγοράσει. Πρόσθεσε ότι «οι στόχοι παράδοσης των εμβολίων δεν θα είναι τριμηνιαίοι, αλλά μηνιαίοι». 

Για την AstraZeneca επιβεβαίωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι, ακόμα και αυτό της νομικής δράσης, εξαιτίας των καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων.

«Σε κάθε περίπτωση δεν εξετάζουμε να ανοίξουμε ατέρμονη νομική διαδικασία, αλλά να κινηθούμε με εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να πιέσουμε την εταιρεία να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις» ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι η AstraZeneca είχε δεσμευθεί να παραδώσει 120 εκατ. δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου και τελικά παρέδωσε μόλις 29,7 εκατ. Οσον αφορά το δεύτερο τρίμηνο, οι αρχικές δεσμεύσεις για 180 εκατ. δόσεις έχουν προ πολλού ψαλιδιστεί στα 70 εκατ., ενώ η αργή ροή των παραδόσεων εντός του Απριλίου προμηνύει ότι ούτε αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή