Δημοσκόπηση: Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας

Δημοσκόπηση: Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το πρόγραμμα των εμβολιασμών να προχωράει με συντονισμένο τρόπο και επιταχυνόμενους ρυθμούς, την κυβέρνηση να δρομολογεί φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, αλλά και να προωθεί σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για την πανδημία, φαίνεται πως ενισχύεται περαιτέρω το κλίμα εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης προς τη Ν.Δ. και τον πρωθυπουργό.

Οπως προκύπτει, χαρακτηριστικά, από την τελευταία πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που διενεργήθηκε για τον ΣΚΑΪ, στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων) η Ν.Δ. προηγείται με 38% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκεντρώνει ποσοστό 24,5%. Η μεταξύ τους διαφορά, που φθάνει στις 13,5 μονάδες, έχει διευρυνθεί συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση κατά μιάμιση μονάδα. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 7%, το Κομμουνιστικό Κόμμα με 6%, η Ελλ. Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ25 με 3%. Κάποιο άλλο από τα μη κοινοβουλευτικά κόμματα επιλέγει συνολικά το 7,5% του εκλογικού σώματος, ενώ αναποφάσιστοι και αρνούμενοι να απαντήσουν δηλώνουν οι πολίτες σε ποσοστό 9,5%. Επιπρόσθετο ενδιαφέρον ως προς τα δύο μεγάλα κόμματα έχει και το ποιοτικό στοιχείο της προέλευσης ψήφου. Η Ν.Δ. εμφανίζεται με υψηλή συσπείρωση (76%) πρώην ψηφοφόρων της, ενώ έχει και αξιοπρόσεκτο ποσοστό (8,5%) εισροών νέων ψηφοφόρων. Τα καταγραφόμενα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 69% και 3,5% αντίστοιχα.Καταλληλότερος πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης με 44% (ήταν 43% στην προηγούμενη μέτρηση), με τον Αλ. Τσίπρα να επιλέγουν οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 26% (ήταν 27%), ενώ 27% των ερωτηθέντων απαντά «κανένας από τους δύο».

Δημοσκόπηση: Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας-1

Αλλά και όσον αφορά την εσωτερική κατάσταση, πλειοψηφούν οι θετικές γνώμες για κυβερνητικούς χειρισμούς: Σχεδόν ένας στους δύο πολίτες (48%) δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένος «από την οργάνωση και την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας». «Μέτρια» ικανοποιημένοι δηλώνουν οι πολίτες σε ποσοστό 21%, ενώ «λίγο» ή «καθόλου» 25%. Παράλληλα, παραμένει υψηλό το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν πολύ ή αρκετά ανήσυχοι για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού (μόνο 18% δηλώνουν πως τους ανησυχεί λίγο ή καθόλου). Περισσότεροι από τους μισούς που δεν έχουν κάνει ακόμη εμβόλιο δηλώνουν πως θα εμβολιαστούν σίγουρα, 19% «μάλλον ναι», 10% «μάλλον όχι», ενώ μόνο το 12% δηλώνει κατηγορηματικά πως αρνείται να κάνει το εμβόλιο.

Τέλος, «σε σωστή κατεύθυνση» κρίνουν οι πολίτες σε ποσοστό 55% τα πρόσφατα μέτρα φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων, σε ποσοστό 54% επικροτούν την απόφαση για την απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα, και σε ποσοστό 75% την κυβερνητική απόφαση για άνοιγμα της εστίασης και των σχολείων μετά το Πάσχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή