ΣΥΡΙΖΑ: Ο πόλεμος για τη μεσαία τάξη

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πόλεμος για τη μεσαία τάξη

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνεχείς αναφορές του πρωθυπουργού στη μεσαία τάξη δεν περνούν απαρατήρητες στην Κουμουνδούρου, αφού γνωρίζουν καλά πως πρέπει να προσεγγίσουν τον κόσμο που τους γύρισε την πλάτη το 2019. Το πρώτο βήμα για τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε με την παρουσίαση από τον Αλ. Τσίπρα του προγράμματος για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Απομένει, πλέον, να γίνει το πιο βασικό: το πλάνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο να γίνει γνωστό στους πολίτες, αλλά να τους πείσει πως είναι υλοποιήσιμο και ότι δίνει απαντήσεις στα κενά που έχει αφήσει με την πολιτική της η Ν.Δ. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ το 2014, αποτελεί πάντα το αδύνατο σημείο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο σε κάθε περίπτωση ανασύρουν τα κυβερνητικά στελέχη.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ο τερματισμός του lockdown και το διαφαινόμενο τέλος της πανδημίας –με τη μορφή που τη γνωρίσαμε τον τελευταίο χρόνο– θα δημιουργήσουν νέα πολιτικά δεδομένα. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πεπεισμένοι πως τα αργά αντανακλαστικά του Μαξίμου θα προκαλέσουν ένα νέο κύμα φτωχοποίησης με κατεβασμένα ρολά επιχειρήσεων και νέες χαμένες θέσεις εργασίας. Αρκετοί μιλούν ακόμα και για «συνθήκες μνημονίου» που θα ζήσει η χώρα από το καλοκαίρι και μετά. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε ο Ν. Ηλιόπουλος σε όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο για τις αδικίες που προκάλεσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα μεσαία στρώματα της κοινωνίας: «Ο κ. Μητσοτάκης ας επιστρέψει στη μεσαία τάξη όσα της αφαιρεί 1,5 χρόνο, πριν πουλήσει success story. Καταργεί το 8ωρο και μειώνει μισθούς για εργαζομένους. Αφήνει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χωρίς ίχνος ρευστότητας αντιμέτωπες με λουκέτα και απολύσεις, και αρνείται τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους». Ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλήρωσε πως «επί ένα χρόνο εξευτελίζει δικηγόρους, οικονομολόγους και μηχανικούς χωρίς στήριξη και με προγράμματα Σκόιλ Ελικικού. Βγάζει στο σφυρί την πρώτη κατοικία με τον νέο πτωχευτικό. Το θράσος του κ. Μητσοτάκη εξοργίζει ακόμα περισσότερο τη μεσαία τάξη, που έρχεται κάθε μέρα αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της πολιτικής του».

Η συζήτηση για τη μεσαία τάξη έχει προκαλέσει αρκετές φορές αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας των «καρφιών» Πολάκη και σκληρών προεδρικών για την υπερφορολόγησή της στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, ωστόσο την περίοδο που διανύουμε οι τόνοι στο κόμμα έχουν πέσει. Τα τραύματα δεν έχουν κλείσει, όμως η δημοσκοπική πίεση που εξακολουθεί να δέχεται το κόμμα, το εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται, αλλά και η πανελλαδική συνδιάσκεψη που προγραμματίζεται, έχουν δράσει συσπειρωτικά. Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να μην αφήνει τίποτα αναπάντητο σε ό,τι αφορά την πανδημία. Σε σχέση με όσα ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, στην Κουμουνδούρου σημείωναν πως οι ανθρώπινες απώλειες 25πλασιάστηκαν από τον Οκτώβριο, ενώ για την πορεία του εμβολιασμού σχολίαζαν ότι «μόλις το 8% των πολιτών έχει κάνει και τις δύο δόσεις, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται 24η σε 30 χώρες σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς με την πρώτη δόση».

Το ΚΚΕ για την υγεία

Σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε το ΚΚΕ για την υγεία, ο Δ. Κουτσούμπας πρότεινε μεταξύ άλλων:

  • Ενίσχυση δημόσιων νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Επίταξη των μεγάλων νοσοκομείων και διαγνωστικών αλυσίδων του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση.
  • Ενταξη όλων των ιδιωτών γιατρών και άλλων υγειονομικών σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την περίθαλψη όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, κυρίως στην ΠΦΥ.
  • Εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τη μετάδοση της πανδημίας, ιδιαιτέρως σε χώρους δουλειάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή