Πώς σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη τις δηλώσεις Τζανακόπουλου

Πώς σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη τις δηλώσεις Τζανακόπουλου

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου για εκκαθαρίσεις στο δημόσιο σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές τονίζοντας πως «ουδείς το διέψευσε. Άρα περιμένουμε με ενδιαφέρον το απόγευμα ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του για τα εργασιακά να εξειδικεύσει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό». 

Στην εκδήλωση με θέμα «την κατάργηση του 8ώρου και των συλλογικών συμβάσεων καθώς και τη θεσμοθέτηση απλήρωτων υπερωριών», θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι εργατικών κέντρων από όλη την Ελλάδα, συνδικαλιστικών φορέων από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, εργολαβικών εργαζομένων καθώς και εργαζόμενοι από τους κλάδους της βιομηχανίας, του τουρισμού-επισιτισμού, των μεταφορών και του Πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δ. Τζανακόπουλος έκανε το περασμένο Σαββατοκύριακο λόγο για «παρεμβάσεις» στη δημόσια διοίκηση. 

Ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε όσα θα ήθελε γιατί υπήρχαν μηχανισμοί στον δημόσιο διοικητικό μηχανισμό οι οποίοι δεν το επέτρεψαν. Άφησε δε να εννοηθεί πως αυτό δεν θα επαναληφθεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλθει στην εξουσία καθώς θα γίνουν “τολμηρές παρεμβάσεις”. Νομίζω ότι επιτρέψαμε σε μεγάλο βαθμό ή ανεχθήκαμε πολυπλόκαμους και βαθείς μηχανισμούς να φιλτράρουν πολιτικές επιλογές, να φρενάρουν πολιτικές επιλογές, να δημιουργούν εμπόδια σε συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές και ετούτο νομίζω ότι το βρήκαμε σε μεγάλο βαθμό μπροστά μας. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συζητήσουμε σε πάρα πολύ μεγάλο βάθος, τον τρόπο δηλαδή που αυτού του τύπου οι αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να εκκαθαριστούν».

Η τοποθέτηση Τζανακόπουλου προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζανακόπουλος απειλεί με εκκαθαρίσεις στο δημόσιο στην περίπτωση που το κόμμα του βρισκόταν ξανά στην κυβέρνηση. «Υπάρχουν αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης που θα πρέπει να εκκαθαριστούν» δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας σε κλειστή κομματική εκδήλωση. Οι δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου, στη γραμμή Τσίπρα-Πολάκη περί ελέγχου των αρμών της εξουσίας, παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές εποχές ολοκληρωτικών καθεστώτων. Δείχνουν όμως το πώς σκέφτονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλύπτουν τι συζητούν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Όλα αυτά παραπέμπουν σε σταλινικές και διχαστικές αντιλήψεις που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοκρατία».

Kαθεστωτική νοοτροπία αποδίδουν στον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο, για τις δηλώσεις του περί εκκαθαρίσεων στο Δημόσιο, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη και η γραμματέας του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης του κόμματος, Έφη Στεφοπούλου.

Σε κοινή δήλωσή τους σχολιάζουν ότι ο κ. Τζανακόπουλος, σοκάρει όταν -απευθυνόμενος σε στελέχη του κόμματός του- δήλωσε ότι «οι αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να εκκαθαριστούν».

«Η αναφορά σε “εκκαθαρίσεις” και η έννοιά τους προκαλεί ανατριχίλα σε κάθε δημοκρατικό πολίτη. Αποκαλύπτει μία βαθιά καθεστωτική και αυταρχική νοοτροπία, που θεωρεί το κράτος -λάφυρο», υπογραμμίζουν τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Όπως προσθέτουν, οι αναφορές σε κομματικές εκκαθαρίσεις δεν γίνονται ανεκτές σε ένα κράτος δικαίου, προκαλούν και προβληματίζουν για τις πραγματικές αντιλήψεις και προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και το Δημόσιο, συνολικά.

«Το κακό είναι, δυστυχώς, ότι την ίδια ακριβώς αντίληψη για το κράτος-λάφυρο έχει και η κυβέρνηση της ΝΔ, που απλώς αντικαθιστά επάξια το “ροζ κράτος” με το “γαλάζιο”. Επιβεβαιώνοντας και πάλι, ότι είναι… χρώματα απολύτως ταιριαστά!», καταλήγουν η κ. Λιακούλη και η κ. Στεφοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή