Πενταμερής για Κυπριακό: Στο τραπέζι σενάριο παράτασης μέχρι την Παρασκευή

Πενταμερής για Κυπριακό: Στο τραπέζι σενάριο παράτασης μέχρι την Παρασκευή

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τραπέζι της άτυπης πενταμερούς της Γενεύης για το Κυπριακό βρίσκεται το ενδεχόμενο παράτασης της διάσκεψης μέχρι την Παρασκευή, λόγω αλλαγών στο πρόγραμμα. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες

Θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση με Νίκο Αναστασιάδη και το βράδυ ο κ. Γκουτέρες θα παραχωρήσει δεξίωση.

⇒ Διαβάστε επίσης: Πενταμερής χαμηλών προσδοκιών

«Να πάμε μια να εξηγήσουμε την θέση μας». Με αυτήν την χαρακτηριστική φράση ο Τατάρ αναχώρησε από το ξενοδοχείο του στην Γενεύη για να συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Στην συνάντηση, τον Ερσίν Τατάρ συνοδεύουν οι Ταχσίν Ερτουγρούλογλου («ΥΠΕΞ»), Ογουζχάν Χασίπολγου (μέλος τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας), Οσμάν Ερτούγ (Σύμβουλος) Γκιουνές Ονάρ (Συντονιστής δικοινοτικών επιτροπών) και Εργκιούν Ολγκιούν (τ/κ διαπραγματευτής).

Στο τέλος της συνάντησης Τατάρ-Γκουτέρες, η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις.

Χαμηλές προσδοκίες

Η φετινή διάσκεψη διεξάγεται με χαμηλές προσδοκίες, αλλά και με την ελπίδα ότι η νέα προσπάθεια αναζωογόνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ιδιαιτερότητα αυτής της προσπάθειας, σχεδόν τέσσερα χρόνια από το ναυάγιο του Κραν-Μοντανά, είναι οι απειλές του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, με την ενεργό κάλυψη και στήριξη από την Αγκυρα, για προώθηση μιας λύσης δύο κρατών. 

Από την ελληνοκυπριακή και την ελληνική πλευρά, γίνεται επιμόνως αναφορά στην ανάγκη για προσήλωση στη λύση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, ωστόσο αυτή τη φορά η τουρκική πλευρά εμφανίζεται ιδιαίτερα επίμονη. Ισως ο βασικότερος διπλωματικός στόχος Αθήνας και Λευκωσίας στην παρούσα φάση είναι να υπάρξει και συνέχεια στις επαφές.

με πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή