Κυπριακό: Δύσκολες συνομιλίες στη Γενεύη

Κυπριακό: Δύσκολες συνομιλίες στη Γενεύη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις για την επόμενη μέρα του Κυπριακού κατέθεσαν οι δύο πλευρές στην ολομέλεια της δεύτερης ημέρας της άτυπης συνόδου στη Γενεύη, αναδεικνύοντας ουσιαστικά τη δυσκολία της κατάστασης που έχει μπροστά του ο γ.γ. του ΟΗΕ. Στην αίθουσα της ολομέλειας της συνόδου στο Παλάτι των Εθνών, ενώπιον των Γκουτέρες, Αναστασιάδη και των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Τουρκίας και Ην. Βασιλείου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επανέφερε για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια τη θέση για αναγνώριση του καθεστώτος της βορείου Κύπρου πριν από την έναρξη των όποιων διαπραγματεύσεων. Κατέθεσε μάλιστα και σύντομο δισέλιδο έγγραφο με την παρέμβασή του. 

Συνοπτικά, σύμφωνα με το έγγραφο που είδε η «Κ», ο κ. Τατάρ επέμεινε στις θέσεις που εξέφρασε η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα, υπογραμμίζοντας πως στόχος θα πρέπει να είναι η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών καθώς η τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως είπε, είναι ένα από τα μέρη που ίδρυσαν την Κυπριακή Δημοκρατία το 1960. Οπως αναφέρεται στο κείμενο του κ. Τατάρ, αν αυτό διασφαλιστεί μέσα από ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, τότε θα συμφωνήσουν σε διαπραγματεύσεις υπό από την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ για μια «εταιρική σχέση», που θα καταλήξει σε συμφωνία των δύο πλευρών. Οπως σημειώνεται, οι διαπραγματεύσεις «των δύο ανεξάρτητων πλέον κρατών» πρέπει να καταλήξουν στα θέματα περιουσίας, ασφάλειας, εδαφικών αναπροσαρμογών όπως και στις σχέσεις με την Ε.Ε., αλλά και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέγνωσε 13σέλιδη δήλωση, η οποία δεν κατατέθηκε γραπτώς, και στην οποία αναφέρθηκε στο πλαίσιο λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ως ιστορικό συμβιβασμό στο Κυπριακό. Εκανε επίσης εκτενείς αναφορές στις εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης όπως την εκ περιτροπής προεδρία, καθώς, όπως είπε, οφείλεται στην επιμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς για θετική ψήφο σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου και του υπουργικού. Ξεκαθάρισε ότι δεν αρνήθηκε να υπάρχει τέτοια διάταξη σε θέματα που θα αφορούσαν αποφάσεις που επηρεάζουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Επίσης, έθεσε στο τραπέζι τη δυνατότητα συζήτησης αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, εφόσον ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Πρόσθεσε πως υπάρχουν πρόσθετες διασφαλίσεις και για τις δύο κοινότητες, όπως αυτές που καταγράφονται στο non-paper του πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά. Οπως είπε, τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν βάσει των μέχρι στιγμής συγκλίσεων και του πλαισίου Γκουτέρες. Τόνισε μάλιστα ότι οι προτάσεις της Λευκωσίας, όπως είχαν υποβληθεί στις 5 και 6 Ιουλίου, παραμένουν σε ισχύ υπό την αίρεση άλλων παραχωρήσεων.

Στη δική του παρέμβαση ο κ. Ν. Δένδιας επεσήμανε πως για την Ελλάδα δεν υπάρχει περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε εναλλακτικής πέραν της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με κατάργηση των εγγυήσεων και σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπογράμμισε πως οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου στη λήψη αποφάσεων εντός της Ε.Ε., χωρίς εξωτερικές παρεμβολές.
Οσον αφορά την παρέμβαση του γ.γ. του ΟΗΕ, κυπριακές κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για διαδικαστικού χαρακτήρα αναφορές, αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθούν σε λεπτομέρειες κατά τη διάρκεια ανεπίσημης ενημέρωσης. Ο κ. Γκουτέρες καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και έκανε λόγο για σημαντική συνάντηση. Η κυβερνητική πλευρά εκτιμά πως η ουσιαστική τοποθέτηση θα γινόταν στο δείπνο εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή