ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Κυβέρνηση: Το βλέμμα στη Δευτέρα του Πάσχα

Κυβέρνηση: Το βλέμμα στη Δευτέρα του Πάσχα

Σε δύο βασικούς πυλώνες αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την καθιερωμένη, μηνιαία, συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: την πορεία του εμβολιασμού, αλλά και την κατάθεση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, δύο θέματα που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό σκηνικό τους επόμενους μήνες.

Εν αρχή οι εμβολιασμοί. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε για πολλοστή φορά την έκκλησή του να εμβολιαστούν ιδίως οι ευπαθείς ομάδες, σημειώνοντας πως το 95% των διασωληνωμένων δεν έχει πλήρως εμβολιαστεί. «Οσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε, τόσο πιο γρήγορα θα είμαστε προστατευμένοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός, κάνοντας ειδική μνεία στην ανταπόκριση της ηλικιακής ομάδας 30-39, η οποία σε μόλις λίγες ώρες ξεπέρασε τις 100.000 ραντεβού. «Είναι πολύ θετικό ότι η επιχείρηση “Ελευθερία” πηγαίνει πια στις παραγωγικές ηλικίες», είπε, αναφερόμενος και στο επικείμενο άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ηλικίες 40-49.

Ο δεύτερος πυλώνας στον οποίο έδωσε βάση ο πρωθυπουργός αφορούσε το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, που κατατέθηκε χθες. «Το σχέδιο “Ελλάδα 2.0” είναι μια πολύ σημαντική δουλειά, η οποία έχει γίνει από όλους μας, ένα σχέδιο το οποίο έχει τη δυνατότητα να αναδιατάξει πλήρως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι είναι αναπόφευκτη αναγκαιότητα «να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, να ξαναβρεθούμε με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα».

Οσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό ότι η χώρα κατέθεσε από τις πρώτες το δικό της σχέδιο. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως είναι εξίσου σημαντικό να προχωρήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα οι ρυθμοί, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, να γίνουν οι κατάλληλες εκταμιεύσεις, ώστε να μπορέσει η οικονομία να ξεκινήσει και πάλι.  

Στην κυβέρνηση, όμως, κοιτούν και πιο μεσοπρόθεσμα. Κατ’ αρχάς στην τήρηση των μέτρων για τις ημέρες του Πάσχα. Χθες ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να τηρηθούν τα μέτρα που έχουν υποδείξει οι ειδικοί και αφορούν τουλάχιστον τρεις κατηγορίες: τις υπεραστικές μετακινήσεις, τις Εκκλησίες και το όριο των ατόμων στο πασχαλινό τραπέζι. «Να μην ξεχάσουμε τους κανόνες που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως το γεγονός ότι τα κρούσματα μειώνονται και οι εμβολιασμοί προχωρούν γρήγορα, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει οποιονδήποτε εφησυχασμό.  

Από εκεί και πέρα, στο Μαξίμου έχουν ρίξει όλο το βάρος στο άνοιγμα της εστίασης την ερχόμενη Δευτέρα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο –μέχρι το επόμενο– στοίχημα. Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί στην τήρηση των μέτρων, καθώς δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα πισωγύρισμα ούτε στον τομέα του ανοίγματος ούτε βεβαίως στο υγειονομικό σκέλος, που φαίνεται πως βαίνει καλά. Ουσιαστικά ο μήνας Μάιος, που στο τέλος του θα μας βρει σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένους, θα κινείται στη λεπτή γραμμή της ανοιχτής οικονομίας και του ελέγχου διασποράς του κορωνοϊού.