Τα «ανοίγματα» και τα στοιχήματα του Μαΐου

Τα «ανοίγματα» και τα στοιχήματα του Μαΐου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα δεκαπενθήμερο κατά το οποίο θα ξεδιπλωθεί μπαράζ ανοιγμάτων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής ξεκίνησε από χθες, που ανέβασε ρολά μετά σχεδόν έξι μήνες η εστίαση, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει πλέον από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Το χθεσινό κρας τεστ φαίνεται πως πήγε καλά, αλλά ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς, καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας θα «συμπορευθούν» ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων με τις ανοιχτές δραστηριότητες. 

Το επόμενο δεκαπενθήμερο, εξάλλου, θα έχουμε μπαράζ άρσης περιορισμών, με την εξής σειρά: Την ερχόμενη Δευτέρα 10 του μηνός θα έχουμε την επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές δημοτικού και γυμνασίου με την υποχρέωση να έχει προηγηθεί αρνητικό self test, ενώ στις 15 Μαΐου ανοίγει η ελεύθερη μετακίνηση από νομό σε νομό και την ίδια ημέρα ξεκινάει και τυπικά το άνοιγμα του τουρισμού, που ατύπως έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί.

Σημειώνεται πως το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνει με την υποχρεωτική επίδειξη είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού είτε αρνητικού μοριακού τεστ έως και 72 ώρες πριν. 

Ταυτόχρονα, την ίδια μέρα σχεδιάζεται να καταργηθεί οριστικά και η αποστολή sms, η οποία εν τοις πράγμασι έχει ατονήσει, καθώς όλο και λιγότεροι στέλνουν κάποιο sms για να μετακινηθούν. Τυπικά πάντως, όπως έχει εξαγγελθεί, τα μηνύματα θα παραμείνουν έως τις 15 του μηνός. 

Oσον αφορά τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις, εξετάζεται το σενάριο για να μπορεί κάποιος να φύγει εκτός της περιφέρειάς του να υποχρεούται να δείξει αρνητικό self test ή να πρέπει να έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Υπενθυμίζεται πως το σενάριο της εξόδου με self test ήταν ένα από τα βασικά και για την περίοδο του Πάσχα, παρέμεινε ωστόσο στο συρτάρι.  

Οι επόμενες 15 ημέρες, πάντως, αποτελούν ένα σημαντικό στοίχημα για την κυβέρνηση αλλά και τους πολίτες. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αισιόδοξοι πως εάν το επόμενο δεκαπενθήμερο πάνε όλα βάσει των προσδοκιών, το δεύτερο μισό του Μαΐου θα είναι ακόμα καλύτερο και θα δούμε περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών. Η εκτίμηση είναι πως ο χρόνος κυλάει υπέρ ημών για δύο λόγους: πρώτον, ο εμβολιασμός προχωράει με πιο γοργά βήματα από ποτέ και δεύτερον, ο καιρός είναι πλέον καλοκαιρινός. 

Χαρακτηριστικό όσον αφορά τους εμβολιασμούς είναι ότι στις αρχές Μαΐου, βάσει των επίσημων στατιστικών, ξεπεράσαμε τα 3,1 εκατομμύρια συνολικών εμβολιασμών, ενώ πλησιάζουμε ολοταχώς και το 1 εκατ. εμβολιασμένων πολιτών και με τις δύο δόσεις του εμβολίου. Οι προβλέψεις βάσει των κλεισμένων ραντεβού είναι αισιόδοξες, καθώς στα τέλη Μαΐου υπολογίζεται πως θα έχουν πραγματοποιηθεί 5 εκατ. εμβολιασμοί, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή