ΚΙΝΑΛ: μετωπική για εργασιακά, συναινέσεις στην πράσινη ατζέντα

ΚΙΝΑΛ: μετωπική για εργασιακά, συναινέσεις στην πράσινη ατζέντα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αφετηρία μιας περιόδου με πολλαπλά μέτωπα, σε ευρύτερο αλλά και εσωκομματικό επίπεδο, βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής.

Το σταδιακό άνοιγμα της χώρας –εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς– θα αρχίσει να μετατοπίζει, μετά 14 μήνες, το πολιτικό βαρόμετρο από το πεδίο της πανδημίας, ενώ, παράλληλα, όσο η κατάσταση θα εξομαλύνεται σε υγειονομικό επίπεδο τόσο θα μπαίνουν σε τροχιά οι προεκλογικές περιοδείες εντός των τειχών, με ορίζοντα τις κάλπες για την ηγεσία.

Ως προς το πρώτο σκέλος, στο ΚΙΝΑΛ στρέφουν το βλέμμα κυρίως στη Βουλή, με πρώτο «σταθμό» το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Η Χαρ. Τρικούπη δεν πρόκειται να στηρίξει την κυβερνητική ρύθμιση, έχοντας υιοθετήσει μάλιστα οξεία ρητορική κατά των σχεδιασμών του Μαξίμου.

Με δεδομένο ότι όλα τα κόμματα εξ αριστερών επίσης κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, διαμορφώνεται –όχι για πρώτη φορά– ένα κοινό μέτωπο κατά της κυβέρνησης. Αυτό που δεν πέρασε απαρατήρητο, ωστόσο, είναι ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν «μητέρα των μαχών» τα εργασιακά, εγκαταλείφθηκε κάθε πρόθεση για προσκλητήριο συστράτευσης προς το ΚΙΝΑΛ, όπως είχε γίνει σε άλλα πεδία στο παρελθόν. Γεγονός που στη Χαρ. Τρικούπη αναδεικνύουν και ως απόδειξη ότι το μήνυμα αυτονομίας, που εκπέμπει επίμονα η ηγεσία, έχει εισακουστεί για τα καλά πλέον στην Κουμουνδούρου.

Παράλληλα, παρότι φαινομενικά αντίρροπη με την κατηγορηματική καταψήφιση των εργασιακών, στο ίδιο στρατηγικό κάδρο εκτιμάται ότι εντάσσεται και η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά για θέσπιση κλιματικού νόμου ευρείας συναίνεσης στη Βουλή.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, οι δύο κινήσεις φαίνονται αντιφατικές ως προς την αναζήτηση συναινέσεων, ωστόσο ο κοινός παρονομαστής έγκειται ακριβώς στη γραμμή πλεύσης που θέλει να αναδείξει η ηγεσία: ότι δηλαδή, όπως λένε στη Χαρ. Τρικούπη, το ΚΙΝΑΛ δεν ετεροκαθορίζεται, χαράσσοντας αυτόνομη πορεία και λαμβάνοντας πρωτοβουλίες που θέτουν την παράταξη σε θέση οδηγού, ειδικά σε πεδία όπως η πράσινη ατζέντα, με σαφές προοδευτικό πρόσημο και συνεπώς με άμεσο «ανταγωνιστή» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οσον αφορά το εσωκομματικό μέτωπο, τις προσεχείς εβδομάδες το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει ακόμη περισσότερο. Με τον Ανδρέα Λοβέρδο να έχει μπει εδώ και καιρό στο «τερέν» των προεδρικών εκλογών και τον Νίκο Ανδρουλάκη επίσης να έχει εντατικοποιήσει τις επαφές του με στελέχη, η κ. Γεννηματά, με τη σειρά της, σχεδιάζει τα επόμενα βήματα.

Κατά πληροφορίες, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, μεταξύ άλλων, προετοιμάζει κινήσεις στο επικοινωνιακό κομμάτι της Χαρ. Τρικούπη, μιας και σε πρόσφατες συσκέψεις ανά την επικράτεια εκφράστηκε ο προβληματισμός, όπως λένε συνεργάτες της, «γιατί το κόμμα δεν κατορθώνει, ενώ παράγει πολιτική, αυτή να φτάνει στους πολίτες, στον βαθμό που θα έπρεπε».

Ζυμώσεις, παράλληλα, καταγράφονται και στην «αριστερόστροφη» πτέρυγα του Κινήματος, με τον Χάρη Καστανίδη να βρίσκεται στο επίκεντρο. Ωστόσο, βαρόμετρο εξελίξεων για τη συγκεκριμένη τάση του ΚΙΝΑΛ πάντοτε αποτελεί ο Γιώργος Παπανδρέου, με τον πρώην πρωθυπουργό να μην έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του στο εσωκομματικό πεδίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή