ΚΟΜΜΑΤΑ

Πληγή για ΣΥΡΙΖΑ οι χαμένες ευκαιρίες αντιπολίτευσης

Πληγή για ΣΥΡΙΖΑ οι χαμένες ευκαιρίες αντιπολίτευσης

Στην παγίδα της πανδημίας που τα έχει σκεπάσει όλα έχει πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντιπολιτευτικές ταχύτητες έχουν ανέβει για τη λειτουργία του ΕΣΥ, την πορεία του εμβολιασμού, το lockdown στην εστίαση, τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ακόμα και για το εργασιακό νομοσχέδιο. Ομως η υπόλοιπη καθημερινότητα δεν ακολουθεί τους ίδιους ρυθμούς. Μπορεί οι τομεάρχες να προβάλλουν τα θέματά τους με κάποιες ανακοινώσεις, ωστόσο έχει αποδειχθεί πως για να μπορέσει να κάνει θόρυβο η Κουμουνδούρου, χρειάζεται την παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα.

Στην Κουμουνδούρου μπορεί να κατηγορούν την κυβέρνηση για πλημμελή αστυνόμευση και αύξηση της εγκληματικότητας, έχουν ξεχάσει όμως το ζήτημα της μη εφαρμογής των νόμων. Δεν αναρωτήθηκε κανείς γιατί, ενώ η ρύθμιση Κεραμέως για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων ψηφίστηκε, ωστόσο στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτα. Είναι κατανοητό πως πρέπει πρώτα να γίνουν οι προσλήψεις και να ακολουθήσει η εκπαίδευση του νέου σώματος. Εως τότε όμως και ο νόμος για το άσυλο παραμένει στις ελληνικές καλένδες. Με ευθύνη και του ΣΥΡΙΖΑ βέβαια: με την παρουσία βουλευτών του έξω από τα ιδρύματα, όπως στο ΑΠΘ, να ενθαρρύνει τις καταλήψεις, ακυρώνεται η όποια προσπάθεια αντιπολίτευσης.

Επίσης, οι συμβάσεις με τη Βόρεια Μακεδονία έχουν καθυστερήσει να έρθουν στη Βουλή και μαζί τους οι «158» συγγνώμες που έχει ζητήσει ο Αλ. Τσίπρας. Στην Κουμουνδούρου αφήνουν συνεχώς τη «γαλάζια» παράταξη να προβάλλει τα πολλά εσωτερικά τους προβλήματα, όμως σπάνια θυμούνται τα δύο στρατόπεδα που υπάρχουν μέσα στη Ν.Δ. για το θέμα με τη σκληρή γραμμή Σαμαρά, αλλά και το «debate» Καραμανλή – Σημίτη.

Οσον αφορά το «φρένο» που επιχείρησε να βάλει πρόσφατα ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ., στους λαλίστατους υπουργούς του, ούτε λόγος να γίνεται. Θα μπορούσαν στην Κουμουνδούρου να συνθέσουν ένα παζλ από τις δηλώσεις περί «ανοίγματος» πολλών κορυφαίων της κυβέρνησης για να αναδείξουν τη σύγχυση που έχει προκαλέσει το lockdown των τελευταίων μηνών, ωστόσο αυτό ποτέ τελικώς δεν έγινε.

H περίπτωση του Μένιου Φουρθιώτη, επίσης, είναι ένα ζήτημα που στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να επιμείνουν πιο πολύ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε χθες σε ημερίδα για το μέλλον της Ευρώπης που συνδιοργανώνουν το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Δημοκρατικό Κόμμα Ιταλίας.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Τσιπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «εδώ και πάνω από ένα χρόνο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια πανδημική κρίση η οποία έχει θέσει σε μεγάλη δοκιμασία τους θεσμούς μας και την καθημερινή μας ζωή». 

Ενώ έσπευσε να προσθέσει ότι «η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και η προώθηση της Πράσινης Συμφωνίας, με ένα ταμείο δίκαιης μετάβασης, είναι σημαντικά βήματα μεν, αλλά πολύ μικρότερα σε σχέση με τα τολμηρά βήματα που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα». «Για αυτόν τον λόγο πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν γύρω από ένα νέο συμβόλαιο για μια πιο κοινωνική, βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη που προωθεί την ειρήνη», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.