«Know Your Customer»: Τέλος η γραφειοκρατία στις συναλλαγές με τράπεζες – Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα

«Know Your Customer»: Τέλος η γραφειοκρατία στις συναλλαγές με τράπεζες – Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα

Πρόκειται για μια νέα πλατφόρμα, μέσω του gov.gr, βάσει της οποίας οι πολίτες θα «συστήνουν» τον εαυτό τους ψηφιακά στις τράπεζες

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μείωση της γραφειοκρατίας έχει ως στόχο η νέα ψηφιακή δράση «Know Your Customer», η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το απόγευμα της Πέμπτης.

Πρόκειται για μια νέα πλατφόρμα, μέσω του gov.gr, βάσει της οποίας οι πολίτες θα «συστήνουν» τον εαυτό τους ψηφιακά στις τράπεζες, όπως είχε προαναγγείλει στην «Κ» στα τέλη Μαρτίου, αλλά και τον Νοέμβριο, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μέχρι σήμερα, οι κάτοχοι λογαριασμών υποχρεούνται να ανανεώνουν κάθε χρόνο τα στοιχεία τους (ταυτότητα, εκκαθαριστικό και εργασιακή κατάσταση). Από εδώ και στο εξής, ο πολίτης θα μπορεί να δίνει στην τράπεζα το δικαίωμα πρόσβασης σε έναν «κουμπαρά δεδομένων», όπου θα φυλάσσονται τα «χαρτιά» του.

Ο κ. Πιερρακάκης είχε σημειώσει πως μέσω του «Know Your Customer» οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πια να προσκομίζουν έγγραφα στις τράπεζες, καθώς αυτά θα αντλούνται απευθείας από την πλατφόρμα, πάντα με τη συγκατάθεση του πολίτη.

Παράλληλα, σε δηλώσεις του, έχει τονίσει ότι το Know Your Customer «αρχικά θα διευκολύνει τους πολίτες στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες, αλλά κυρίως θα διασφαλίσει τα προσωπικά τους δεδομένα».

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Όπως έχει εξηγήσει ο ίδιος, «ότι πλέον όποιος πολίτης το επιθυμεί δεν θα χρειάζεται να προσκομίζει στην τράπεζα που τηρεί λογαριασμό πιστοποιητικά, όπως το εκκαθαριστικό του, αλλά θα αποστέλλει μέσω της πλατφόρμας μόνο εκείνα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την τράπεζα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή