Κλιμάκωση των προκλήσεων από τον Γ. Κιράν

Κλιμάκωση των προκλήσεων από τον Γ. Κιράν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιχείρηση ωμής παρέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδας εξελίχθηκε η παρουσιαζόμενη ως «ανεπίσημη» επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν στη Θεσσαλονίκη και στη Θράκη. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χθες, ο αξιωματούχος της κυβέρνησης Ερντογάν μίλησε για «τουρκική μειονότητα», ενώ δεν έλειψαν και μειονοτικοί που προέβησαν σε δηλώσεις ευθέως υπονομευτικές για την Ελληνική Δημοκρατία. Από την Ξάνθη χθες ο κ. Κιράν κοινοποίησε ότι συναντήθηκε με τους «συγγενείς» του από την Τουρκική Ενωση Ξάνθης, υπογραμμίζοντας ότι «θα είμαστε πάντα δίπλα τους στους αγώνες για τα δικαιώματα που συνεχίζονται εδώ και 38 χρόνια». Ο κ. Κιράν μετέφερε και στους ψευδομουφτήδες Ξάνθης Αχμέτ Μέτε και Κομοτηνής Ιμπραχίμ Σερίφ τους «χαιρετισμούς» από τους κ. Ερντογάν και Τσαβούσογλου. Μαζί με την πρόεδρο του μειονοτικού ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασέφογλου και τον επιχειρηματία Λεβέντ Σαδίκ επισκέφθηκαν τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ. Ο κ. Κιράν έκανε λόγο για «σύμβολο της υπόθεσης της Δυτικής Θράκης» για τον «αγώνα των ομοεθνών μας». Σημείωσε ότι «οι ομοεθνείς μας αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, αλλά ως Τουρκική Δημοκρατία δεν αδιαφορήσαμε ούτε αδιαφορούμε. Με τους Ελληνες αξιωματούχους σε κάθε ευκαιρία θέτουμε τα ζητήματα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας και θα συνεχίσουμε να θέτουμε τα προβλήματα των ομοεθνών μας».

Εκ των συνοδών του κ. Κιράν στην περιοδεία στην Κομοτηνή, ο Λεβέντ Σαδίκ (γιος του Αχμέτ) ζήτησε να μεταφερθούν χαιρετισμοί «στον κύριο υπουργό μας και στον κύριο πρόεδρό μας», αναφερόμενος βεβαίως όχι στον Ν. Δένδια και στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά στους Τούρκους ομολόγους τους. Η κ. Ασέφογλου δήλωσε ότι «είναι δύσκολο να είσαι Τούρκος στην Ελλάδα», κάνοντας λόγο για «αγώνα», ο οποίος είναι «ιερός και τιμητικός». Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κ. Κιράν, ο οποίος μετέτρεψε την περιοδεία του στη Θράκη σε επιχείρηση δημοσίων σχέσεων, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου αποκλειστικά για μειονοτικά μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «η άρνηση της εθνικής ταυτότητας και ο περιορισμός των ελευθεριών με διάφορες δικαιολογίες δυστυχώς επηρεάζουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις μας». Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά μέσα, ο κ. Κιράν έγινε δέκτης παραπόνων από αρκετούς εκ των μειονοτικών για μείωση της οικονομικής υποστήριξης από την Αγκυρα, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή