«Defender Europe-21»: H Aλεξανδρούπολη στο επίκεντρο

«Defender Europe-21»: H Aλεξανδρούπολη στο επίκεντρο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεικτικές του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η ανανεωμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ είναι οι διακριτές σταθμεύσεις στοιχείων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε διάφορα σημεία της επικράτειας, αυτή τη φορά με αφορμή την άσκηση «Defender Europe-21», η οποία πραγματοποιείται σε ένα γεωγραφικό εύρος από το Αιγαίο μέχρι τη Βαλτική. 

Στο πλαίσιο της άσκησης γίνεται μετακίνηση δυνάμεων μέσα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, γεγονός το οποίο αναδείχθηκε χθες στο σημείο, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ.
Παράλληλα, στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα έχουν μετασταθμεύσει από την Τετάρτη συνολικά 12 μαχητικά F-15 της αμερικανικής αεροπορίας μαζί με το προσωπικό υποστήριξής τους. Θα παραμείνουν εκεί τουλάχιστον έως τις 21 Μαΐου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η άσκηση «Astral Knight 21» αλλά και η «Early Bird», στην οποία θα συμμετάσχει και η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) με F-16, F-4, Mirage-2000 και το ιπτάμενο ραντάρ (ΑΣΕΠΕ).

Στο τέλος του μήνα θα κορυφωθούν και τα σενάρια μιας άλλης συνδεδεμένης με την «Defender-21» άσκησης στην ξηρά με τεθωρακισμένα και τη συμμετοχή συνολικά 5.000 στρατιωτών από 11 χώρες. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στο Πετροχώρι Ξάνθης, όπου στις 24 Μαΐου θα γίνει μία ακόμη εκδήλωση διακεκριμένων επισκεπτών.

Το λιμάνι

Από την Αλεξανδρούπολη, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει πάντα την ετοιμότητα να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα το πράξει αποφασιστικά και αποτελεσματικά, εφόσον τούτο απαιτηθεί». Αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, λέγοντας ότι πλέον είναι δυνατός ο ελλιμενισμός μεγάλων πλοίων και η συνεπαγόμενη δυνατότητα φορτοεκφόρτωσης βαρέος στρατιωτικού υλικού», κάτι που, κατά τον ίδιο, «αποδεικνύεται από τον κομβικό ρόλο που έπαιξε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη μεταφορά δυνάμεων και υλικών για την προαναφερθείσα άσκηση “Defender Europe 2021”». 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι «η άσκηση προστίθεται σε μια μεγάλη σειρά δραστηριοτήτων στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία είναι μια συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα και επομένως αμοιβαία επωφελής, που διαπνέεται από την επιθυμία των δύο χωρών να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής».

Ο κ. Πάιατ από την πλευρά του χαρακτήρισε την άσκηση ως απόδειξη ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να παραμείνουν στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας. Επίσης, τόνισε ότι «οι κοινές μας ασκήσεις και επισκέψεις πλοίων τις τελευταίες εβδομάδες υπογραμμίζουν τον επιταχυνόμενο ρυθμό της στρατιωτικής σχέσης μας, η οποία έχει ως βάση την επικαιροποιημένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή