Κυριάκος Πιερρακάκης: Η επόμενη πρόκληση

Κυριάκος Πιερρακάκης: Η επόμενη πρόκληση

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση πολλαπλών επιπέδων: υγειονομική, οικονομική, κοινωνική, τεχνολογική. Εκ των πραγμάτων, η ανταπόκριση σε αυτήν έστρεψε αναλόγως τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους της χώρας. Ταυτόχρονα, ανέδειξε πτυχές και εκδοχές της πατρίδας μας που μας ξεχώρισαν διεθνώς. Eχει ειπωθεί πολλές φορές, και αποδεικνύεται καθημερινά, ότι η πανδημία κατέστησε την εκκρεμότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού αναγκαιότητα. Το ελληνικό κράτος έπρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και να εξυπηρετεί από απόσταση και με ασφάλεια πολίτες και επιχειρήσεις.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, επιταχύναμε την υλοποίηση του gov.gr, της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου, αρχικά με 501 ψηφιακές υπηρεσίες. Πλέον, έχουμε υπερβεί τον αριθμό των 1.150 ψηφιακών υπηρεσιών, ενώ εντός του 2020 έλαβαν χώρα 94 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές. Πολίτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις διαθέτουν πλέον μια σειρά από ψηφιακά εργαλεία στα χέρια τους, όπως έκδοση εξουσιοδότησης και υπεύθυνης δήλωσης, άυλη συνταγογράφηση, τηλεδιασκέψεις με δημόσιες υπηρεσίες, πλατφόρμα για συναλλαγές με το Κτηματολόγιο, που αποδεικνύουν ότι με μικρές καθημερινές παρεμβάσεις το κράτος μπορεί να αλλάξει.

Ταυτόχρονα, προκρίναμε τον σχεδιασμό ενός συστήματος εμβολιασμών πλήρως ψηφιακού και πρωτίστως πλήρως λειτουργικού. Από το κλείσιμο των ραντεβού των πολιτών έως την έκδοση της βεβαίωσης εμβολιασμού, δεν παρατηρήθηκαν οι αρρυθμίες που συναντά κάποιος σε άλλες χώρες, ακόμα και σε εκείνες που μέχρι σήμερα νοούνταν ως ψηφιακά πιο προηγμένες από τη δική μας. Σε πρώτο επίπεδο, η συνεισφορά του ψηφιακού μετασχηματισμού στην καμπάνια του εμβολιασμού είναι προφανής, κι αυτό αποτυπώνεται στο ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται χωρίς καμία ταλαιπωρία για τους πολίτες, ενώ η εμβολιαστική αλυσίδα λειτουργεί απολύτως εύρυθμα. Υπάρχει, όμως, και μια βαθύτερη –και ίσως ακόμα πιο ουσιαστική– συμβολή. Η επιχείρηση «Ελευθερία», όπου οι ψηφιακές τεχνολογίες συναντούν τη γνώση και το χαμόγελο των στελεχών του Συστήματος Υγείας, συμπυκνώνει ένα μήνυμα προς τους πολίτες: ότι έτσι αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο του κράτους εν έτει 2021. Και ότι το μήνυμα αυτό επικοινωνείται όχι απλώς με ρητορική, αλλά με πράξη στο πεδίο, προοικονομώντας σειρά παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα ακολουθήσουν.

Διανύουμε πλέον το χρονικό εκείνο ορόσημο το οποίο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «τελευταίο μίλι» της πανδημίας. Την εβδομάδα που πέρασε, καταφέραμε να υπερβούμε το κατώφλι των 100.000 εμβολιασμών σε ημερήσια βάση. Ηδη, τέσσερα εκατομμύρια πολίτες είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν προγραμματίσει τα ραντεβού τους μέσα από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, οικοδομώντας το αναγκαίο «τείχος ανοσίας» για τη μετάβαση στην κανονικότητα.

Το βλέμμα νομοτελειακά στρέφεται στην επόμενη ημέρα. Η κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πλάνο έργων και ενεργειών για το προσεχές χρονικό διάστημα, που κωδικοποιείται στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0». Η προσέγγιση περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων και επενδύσεων σε πολλαπλούς τομείς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη και στην ψηφιακή μετάβαση, με την τελευταία να συνιστά πάνω από το 20% του συνολικό πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικά τα ψηφιακά έργα τα οποία έχουν προγραμματιστεί για τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο ενός ιδιαίτερα πυκνού χρονοδιαγράμματος, οριοθετούν μια μεγάλη ποιοτική αλλαγή. Μια αλλαγή που αφορά όχι μόνο την οριστική επίλυση των δεκάδων εκκρεμοτήτων του παρελθόντος και την κάλυψη του όποιου χάσματος ενίοτε μας χωρίζει από άλλα κράτη, αλλά και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας και συγκριτικών πλεονεκτημάτων, σε τομείς που ακουμπούν την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, η οποία είναι ήδη προ των πυλών. Και αυτό, έχουμε κάθε δυνατότητα να το επιτύχουμε.

Η μεγάλη πρόκληση της επόμενης ημέρας δεν είναι μια πρόκληση αμιγώς τεχνική. Είναι μια πρόκληση βαθιά πολιτική. Επειτα από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και διανύοντας τον δεύτερο χρόνο πανδημίας, εν αντιθέσει με τα περισσότερα κράτη τα οποία διεκδικούν την ανάκαμψη των οικονομιών τους, ως χώρα καλούμαστε να επιτύχουμε κάτι διακριτό: τον μετασχηματισμό κράτους και οικονομίας. Η προοπτική των παρεμβάσεων της επόμενης περιόδου στοχεύει ειδικά στις νέες Ελληνίδες και στους νέους Ελληνες. Σε εκείνους, δηλαδή, οι οποίοι θα κληθούν τα επόμενα χρόνια να πάρουν τη χώρα στα χέρια τους. Η αποστολή και το χρέος μας είναι να εφοδιαστούν με τα κατάλληλα εργαλεία, απελευθερώνοντας όλες τις δυνατότητες αυτού του τόπου. Δυνατότητες οι οποίες, εντέλει, τους ανήκουν και αντανακλώνται στα πρόσωπά τους.
 
* Ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης είναι υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή