ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ή χωρίς «κουκούλα» οι μάρτυρες υπό προστασία;

Aποφάσεις της Δικαιοσύνης για Novartis

Με ή χωρίς «κουκούλα» οι μάρτυρες υπό προστασία;

Σημαντικές εξελίξεις, που μπορεί να πυροδοτήσουν εκ νέου πολιτικές αντιπαραθέσεις, βρίσκονται σε προχωρημένες διεργασίες, τόσο στις ανακρίσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο των διαδικασιών για το Ειδικό Δικαστήριο όσο και στη νεοσύστατη Οικονομική Εισαγγελία στην οποία έχει κληροδοτηθεί το «πακέτο» της υπόθεσης Novartis από την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη με δύο πολιτικούς να βρίσκονται υπό έρευνα.

Οι έντονες διεργασίες σε δικαστικό επίπεδο σχετίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», με το πώς θα καταθέσουν ενώπιον της ανακρίτριας του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου οι λεγόμενοι προστατευόμενοι μάρτυρες, πάνω στις καταθέσεις των οποίων στηρίχθηκε αποκλειστικά η ενοχοποίηση των πολιτικών για τη Novartis, δημιουργώντας το γνωστό πολιτικό σκάνδαλο, η διερεύνηση του οποίου, μετά τη Βουλή βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, στον Αρειο Πάγο όπου διεξάγονται οι ανακρίσεις με επίκεντρο τη δραστηριότητα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, το θέμα που τίθεται πλέον επί τάπητος και το οποίο εκτιμάται ως μείζονος δικαστικής και πολιτικής σημασίας, είναι αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα κληθούν να εξεταστούν υπό το καθεστώς της προστασίας που βρίσκονται σήμερα ή αν θα αποχαρακτηριστούν, οπότε θα κληθούν με ονοματεπώνυμο και θα εμφανιστούν κανονικά ενώπιον της ανακρίτριας.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες, τρεις αρχικά, στη συνέχεια έμειναν δύο, καθώς ο ένας έχει από μόνος του αποχαρακτηριστεί –πρόκειται για τον Νίκο Μανιαδάκη, οικονομολόγο– αν κληθούν να καταθέσουν σε καθεστώς ανωνυμίας οι καταθέσεις τους εκτιμάται ότι θα κυλήσουν χωρίς εκπλήξεις. Ομως, αν αποφασιστεί να αποχαρακτηριστούν και να καταθέσουν κανονικά, τότε τα πράγματα αλλάζουν.

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που εποπτεύει των ανακρίσεων του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασιλική Θεοδώρου, εντός της προσεχούς εβδομάδος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων επί της ουσίας. Η όποια απόφαση, όπως είναι φυσικό, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο από δικαστικής όσο και από πολιτικής πλευράς, καθώς εκτιμάται ότι θα καθορίσει και τη συνέχεια της διαδικασίας που προβλέπεται για το Ειδικό Δικαστήριο.

Πάντως, το πώς θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, θα επιλυθεί σύντομα, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για μια τόσο πολυσχιδή υπόθεση που άφησε και στη Δικαιοσύνη αντιθεσμικό αποτύπωμα.

Ομως το θέμα με τους προστατευόμενους μάρτυρες δεν αφορά μόνον τον Αρειο Πάγο. Απασχολεί και τη νεοσύστατη Οικονομική Εισαγγελία, με επικεφαλής τον εισαγγελέα Χρήστο Μπαρδάκη, που χειρίζεται πλέον την υπόθεση Novartis, σε ό,τι αφορά τους δύο πολιτικούς, Αδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, που βρίσκονται ακόμα υπό δικαστική έρευνα σε προκαταρκτικό στάδιο, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει από τότε που ξεκίνησαν οι έρευνες ήδη πέντε χρόνια! 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο εισαγγελέας Π. Καψιμάλης που μετέχει στην ομάδα της Οικονομικής Εισαγγελίας και έχει αναλάβει το βαρύ πακέτο των ερευνών για τη Novartis στη μετά Τουλουπάκη εποχή, έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα να ξεκαθαριστεί η υπόθεση για τους δύο πολιτικούς που βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς δικαστικής ομηρίας. Προς τούτο στις προτεραιότητες της Οικονομικής Εισαγγελίας που αποτελεί το διάδοχο δικαστικό σχήμα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, έχει τεθεί ήδη το μείζονος σημασίας ζήτημα τι θα γίνει με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Αν θα συνεχίσουν να εξετάζονται για τους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Αδωνι Γεωργιάδη υπό το καθεστώς ανωνυμίας ή αν η Εισαγγελία θα άρει αυτό το καθεστώς βγάζοντάς τους «την κουκούλα». 

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν, πως σε ό,τι αφορά την ανωνυμία των προστατευόμενων μαρτύρων το θέμα εξετάζεται στα σοβαρά, καθώς η Οικονομική Εισαγγελία επιχειρεί να ξεκαθαρίσει τις υποθέσεις με τους Αδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο κλείνοντας ένα κεφάλαιο που ήδη έχει εκθέσει τη Δικαιοσύνη.

Ερευνα και για καταγγελίες του Σάμπυ Μιωνή

Στη δεύτερη υπόθεση, πέραν της ενοχοποίησης των πολιτικών, που παραπέμφθηκε με απόφαση της Βουλής στη Δικαιοσύνη, έχει εισέλθει πλέον η ανάκριση που διενεργείται στον Αρειο Πάγο στο πλαίσιο των διαδικασιών που προβλέπονται για το Ειδικό Δικαστήριο. Επίκεντρο και αυτής με καταγγέλλοντα τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, εισαγγελείς και δημοσιογράφοι που ελέγχονται ως συμμέτοχοί του.

Ηδη ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή κατέθεσε επί δύο ημέρες στην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, ενισχύοντας τις καταγγελίες του κατά Παπαγγελόπουλου με νέα στοιχεία, ενώ η ανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για τις καταγγελίες περί στοχοποίησής του από τον πρώην υπουργό και την εκβίασή του. Μάρτυρες που έχουν προκύψει από την πρόσφατη κατάθεση Μιωνή θα εξεταστούν τις προσεχείς ημέρες από την ανακρίτρια σε μια διαδικασία που καταβάλλεται προσπάθεια να μη χρονοτριβήσει, ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο των κατηγοριών από το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, και να ανοίξει, αν θα ανοίξει, ο δρόμος για το Ειδικό Δικαστήριο. 

Πάντως, οι ανακριτικές διαδικασίες αν δεν έχουν ολοκληρωθεί ώς το τέλος Ιουνίου, θα καθυστερήσουν, καθώς η εισαγγελέας που εποπτεύει των ανακρίσεων, Βασιλική Θεοδώρου, αποχωρεί λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας και θα πρέπει να γίνει εκ νέου κλήρωση από τη Βουλή, ενώ παράλληλα αποχωρούν και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί που έχουν κληρωθεί ήδη από τη Βουλή και θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί εκ νέου η διαδικασία επιλογής.