Ευρώπη και επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση

Ευρώπη και επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κήρυξε χθες την έναρξη του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, με μια ομιλία στην οποία συνέδεσε την εθνική και την ευρωπαϊκή διάσταση της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η κ. Σακελλαροπούλου προσδιόρισε την Επανάσταση ως «ένα οικουμενικής σημασίας γεγονός, αφού σήμανε το ξεκίνημα της επιστροφής της Ελλάδας σε μια Ευρώπη που η ίδια προσδιόριζε την αρχαία Ελλάδα ως ιστορική της κοιτίδα». Ανέφερε ότι τα ελληνικά Συντάγματα του Αγώνα προέρχονταν από τη Γαλλική Επανάσταση και την Αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και τόνισε ότι η Ελληνική Επανάσταση εμπνεύστηκε και ενέπνευσε τους φίλους της ελευθερίας στην Ευρώπη. «Εξέπεμψε μια ακτινοβολία οικουμενική, συγχωνεύοντας τον ρομαντικό φιλελληνισμό του θαυμασμού για την αρχαία Ελλάδα με την ευγενική ιδέα ενός μικρού θαρραλέου έθνους, αντιμέτωπου με μια κραταιά αυτοκρατορία.
Ενέπνευσε πλήθος δημιουργών: από τον Ευγένιο Ντελακρουά της μνημειώδους “Σφαγής της Χίου” μέχρι τον Αρι Σέφερ, από τον Σατομπριάν μέχρι τον Βίκτωρα Ουγκώ».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι ο αγώνας του 1821 όχι μόνο συνέδεσε τη χώρα με ένα οικουμενικό πρόταγμα ελευθερίας και εθνικής ανεξαρτησίας, αλλά «συνέδεσε επίσης την Ελλάδα με τον στρατηγικό της ορίζοντα για τα επόμενα 200 χρόνια, τον γεωπολιτικό χώρο της Ευρώπης και της Δύσης». Η κ. Σακελλαροπούλου προέβη, τέλος, σε μια τολμηρή σύνδεση της επετείου των 200 ετών με τα 40 χρόνια της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ε.Ε. «Οι δύο αυτές επέτειοι συνέχονται σε ένα ενιαίο ιστορικό αφήγημα… διότι στον σύγχρονο κόσμο της ασύμμετρης παγκοσμιοποίησης η ισότιμη συμμετοχή σε μια ισχυρή ένωση προηγμένων κρατών όπως η Ε.Ε., με τη δημιουργία συνθηκών συλλογικής ευρωπαϊκής αυτονομίας, ολοκληρώνει το ιστορικό εγχείρημα της εθνικής ανεξαρτησίας που ξεκίνησε πριν από 200 χρόνια».

H Γιάννα Αγγελοπούλου

Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της φετινής διοργάνωσης του Φόρουμ των Δελφών, η οποία συνέπεσε και είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αναφέρθηκε στην ομιλία της η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» επισήμανε ότι το παρελθόν θα πρέπει να αποτελέσει πηγή διδαγμάτων και έμπνευσης για το σήμερα, ώστε να δώσει νέα πνοή στο συλλογικό εγχείρημα της δημιουργίας ενός κοινού μέλλοντος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή