Τα «κλειδιά» για μετακινήσεις εκτός νομού – Δρομολογούνται οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον

Τα «κλειδιά» για μετακινήσεις εκτός νομού – Δρομολογούνται οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα ανακοινώνεται ο «οδικός χάρτης» για την περαιτέρω άρση των περιορισμών ενόψει της 15ης Μαΐου.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται να μεταφερθεί στις 12.30 βοηθώντας περαιτέρω την εστίαση, ενώ θα έρθει και η οριστική κατάργηση των sms. Επίσης, αναμένεται το τέλος του click away και του click in shop.

Διαβάστε ακόμη: Παραμένει «σιωπηλή» η εστίαση, επαναλειτουργούν στις 24/5 τα γυμναστήρια

Oσον αφορά τις υπερτοπικές μετακινήσεις, όπως πρώτη έγραψε η «Κ», σχεδιάζεται η επίδειξη self test για τα νησιά να είναι υποχρεωτική και να υπάρχει «ισχυρή σύσταση» για τις μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, με δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Εμμέσως πλην σαφώς το προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, όταν είπε πως οι σημερινές ανακοινώσεις θα εξηγούν «τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν οι συμπολίτες μας να ταξιδεύουν εντός της Ελλάδας, ειδικά ως προς τις μετακινήσεις από και προς τα νησιά». 

Διαβάστε ακόμη: Στην τελική ευθεία για άρση περιοριστικών μέτρων

Τέλος, αύριο Πέμπτη θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις από τον Χάρη Θεοχάρη για το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ, όπως έχει γίνει γνωστό, στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, στις 21 Μαΐου θα ξεκινήσουν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75% και μία εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου, θα επανεκκινήσουν τα θεάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους με ποσοστό πληρότητας 50%. 

Δρομολογούνται οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον

Την ίδια ώρα, ειδικό σχέδιο εντατικοποίησης των εμβολιασμών σε όλα τα επίπεδα θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Χθες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά το συγκεκριμένο θέμα, ότι ξεκινά η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που έχει στόχο τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων των νησιών «το αργότερο» έως το τέλος Ιουνίου. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», άμεσα θα βγουν και κινητές μονάδες ώστε να εμβολιάσουν τους πολίτες εκείνους, είτε μεγαλύτερης ηλικίας είτε με κινητικά ή άλλα προβλήματα, που δεν μπορούν να μεταβούν σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο.  

700.000 μόνιμοι κάτοικοι

«Ο στόχος», είπε ο κ. Μητσοτάκης για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», είναι «ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου». Ο σχεδιασμός προβλέπει τον εμβολιασμό όλων των μόνιμων κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 συνολικά νησιά, που αριθμούν πληθυσμό 700.000 κατοίκων. Στόχος βεβαίως είναι η ασφαλής τουριστική σεζόν όχι μόνο για τους επισκέπτες, αλλά και για τους μόνιμους κατοίκους. Η επιχείρηση πάντως δεν ξεκινάει από το μηδέν, καθώς ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου. Ο εμβολιασμός θα γίνει μάλιστα με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson ώστε να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα και για τον λόγο αυτό συγκροτούνται νέα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του ΕΣΥ, αλλά και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.

Η επιχείρηση θα ενισχυθεί από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες –αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος– που υλοποιούνται από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης, προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων. «Η πρώτη μεγάλη παραλαβή των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson & Johnson στα τέλη του μήνα θα κατευθυνθεί εκεί, ώστε να χτιστεί και το πρώτο μαζικό τείχος ανοσίας», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τους τέσσερις περιφερειάρχες και τους δημάρχους των 19 νησιών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη. Πρόσθεσε δε πως στην προσπάθεια θα συντρέξουν και οι Ενοπλες Δυνάμεις. «Η πρωτοβουλία αυτή έχει μια σύνθετη διάσταση, υγειονομική, κοινωνική, οικονομική, αλλά και γεωστρατηγική σε κάποιες πλευρές της. Είναι, λοιπόν, μια υπόθεση εθνική και γι’ αυτό και πρέπει να πετύχει, όπως πετυχαίνει συνολικά η επιχείρηση “Ελευθερία”, και φυσικά για να γίνει αυτό θα χρειαστούμε την αρωγή σας και τη στήριξή σας», κατέληξε ο πρωθυπουργός. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή