Νέα διαχωριστική γραμμή Τσίπρα

Νέα διαχωριστική γραμμή Τσίπρα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμπλήρωση δύο χρόνων της Ν.Δ. στην εξουσία, η αναζήτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ μιας ξεκάθαρης διαχωριστικής γραμμής από την κυβερνητική πολιτική είναι το άλφα και το ωμέγα. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν κομβικής σημασίας την παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα στην «Κ» της Κυριακής, που, όπως υποστηρίζουν, έθεσε τη νέα κόκκινη γραμμή που προτάσσει τις σύγχρονες ανισότητες και διαχωρίζει το προοδευτικό από το συντηρητικό μέτωπο. Γιατί τώρα; Συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν στην «Κ» πως τρεις πολύ κρίσιμες συγκυρίες δίνουν ώθηση στο μήνυμα του τέως πρωθυπουργού, που δεν θα την είχε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

• Η «αριστερή στροφή» του Μπάιντεν που ζητεί από τους πιο πλούσιους Αμερικανούς να αρχίσουν να πληρώνουν ό,τι τους αναλογεί με παράλληλη αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

• Το «ξεπάγωμα» της οικονομίας, που δίνει μια προοπτική στη «μετά την πανδημία εποχή». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναρχίσει να παρουσιάζει μέσω κομματικών συναθροίσεων το πρόγραμμά του. Παράλληλα, θα εκμεταλλευθούν το γεγονός πως ο κόσμος θα μπορεί να διαδηλώνει πιο άφοβα απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης που θεωρεί άδικα, όπως το εργασιακό.

• Ο διάλογος που άνοιξε επίσημα για το μέλλον της Ευρώπης και αναμένεται να κορυφωθεί με τη γαλλική προεδρία από τον προσεχή Ιανουάριο.

Το θέμα των συμμαχιών στη Γηραιά Ηπειρο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, καθώς η κινητικότητα στο προοδευτικό μέτωπο μπορεί να είναι μεγάλη, ωστόσο η ευρωπαϊκή Αριστερά παρακολουθεί τις εξελίξεις μάλλον αμήχανα. Στα καλύτερά της δεν είναι και η σοσιαλδημοκρατία. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχειρήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να κλειστεί κάποιο ραντεβού με τον Π. Σάντσεθ που βρέθηκε για λίγες ώρες στην Ελλάδα. Αντιθέτως, ο Δ. Παπαδημούλης διοργάνωσε εκδήλωση με τον Ρ. Aντερσεν, από τους Γερμανούς Πράσινους, που αυτή την περίοδο «καλπάζουν». Παράλληλα, ο Αλ.Τσίπρας και ακόμη εννέα πρώην πρωθυπουργοί και τέσσερις πρώην πρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου συνυπέγραψαν κείμενο της «ομάδας Σπινέλι», για μια ισχυρή πολιτική ένωση των κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου. Χαμόγελα προκάλεσε στην Κουμουνδούρου η χθεσινή απαντητική επιστολή του Ενρίκο Λέτα στον Αλ. Τσίπρα, που δήλωσε «παρών» στο κάλεσμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συστράτευση όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων. 

Στο πλαίσιο του ότι η πανδημία μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για αλλαγές στην Ευρώπη, κινήθηκε και το άρθρο του Αλ. Τσίπρα στο ηλεκτρονικό περιοδικό της Βουλής «επί του… Περιστυλίου»: «Είναι σαφές ότι τον τελευταίο χρόνο, με επιταχυντή την πανδημία, η Ε.Ε. έχει προχωρήσει σε σημαντικά βήματα, όπως η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο, ωστόσο, δεν βασίζεται σε αντίστοιχο ύψος κονδυλίων και κοινωνικών μεταβιβάσεων με τις ΗΠΑ», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, στην Κουμουνδούρου εξακολουθούν να βάζουν την προσέλκυση της νεολαίας πολύ ψηλά στην ατζέντα. Ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για τη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η ρύθμιση «αναμφίβολα θα επιφέρει σημαντική αύξηση της πελατείας των ιδιωτικών κολεγίων, για όσους μπορούν να ανταποκριθούν στα δίδακτρα». Μάλιστα επισημαίνει πως «με τη θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, αναμένεται ότι φέτος θα μείνουν εκτός ΑΕΙ 20.000 έως 30.000 υποψήφιοι σε σχέση με την περυσινή χρονιά». Στον χώρο της Παιδείας, πάντως, ο Νίκος Φίλης θυμήθηκε τα παλιά και, σύμφωνα με ηχητικό απόσπασμα που μεταδόθηκε στα Παραπολιτικά 90,1 από κομματική εκδήλωση, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση δεν τόλμησε να προχωρήσει στον πλήρη διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας και ότι το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία συνιστά χριστιανική κατήχηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή