Ανησυχία Συμβουλίου της Ευρώπης για επαναπροωθήσεις

Ανησυχία Συμβουλίου της Ευρώπης για επαναπροωθήσεις

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Να τερματιστούν οι επαναπροωθήσεις στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία και να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες περί τέτοιων επιχειρήσεων ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση το Συμβούλιο της Ευρώπης. Με επιστολή της, με ημερομηνία 3 Μαΐου (δημοσιεύθηκε χθες), προς τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, υπενθυμίζει ότι είχε εκφράσει τις ανησυχίες της για την πρακτική των επαναπροωθήσεων ήδη από τη σχετική έκθεση που είχε καταθέσει το 2018.

«Είμαι βαθιά ανήσυχη που, δυόμισι χρόνια αργότερα, οι καταγγελίες για επαναπροωθήσεις συνεχίζονται», σημειώνει, αναφέροντας ότι προέρχονται όχι μόνο από διεθνή ΜΜΕ και ΜΚΟ, αλλά και διεθνείς οργανώσεις και εθνικές δομές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου παραπέμπει στην πρόσφατη έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το ζήτημα, σύμφωνα με την οποία υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία στις χερσαίες επαναπροωθήσεις που καταγγέλλονται: ένστολοι χωρίς διακριτικά συλλαμβάνουν μετανάστες και αιτούντες άσυλο, τους μεταφέρουν σε κτίρια χωρίς σήμανση, τους αφαιρούν τα υπάρχοντά τους, τους βάζουν σε βάρκες και τους ωθούν προς την τουρκική πλευρά του ποταμού Εβρου.

Αντίστοιχες καταγγελίες, σημειώνει η κ. Μιγιάτοβιτς, έχουν γίνει προς την Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου (CPT) και προς την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Αντίστοιχα εκτεταμένες, γράφει η επίτροπος, είναι και οι καταγραφές επαναπροωθήσεων στη θάλασσα. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η UNHCR, σημειώνεται στην επιστολή, έλαβαν χώρα περισσότερα από 100 τέτοια περιστατικά στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 2020 και περισσότερα από 20 ακόμη το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ιδιαίτερο προβληματισμό εκφράζει η κ. Μιγιάτοβιτς για την αύξηση σε περιστατικά όπου μετανάστες οι οποίοι έχουν καταφθάσει από την Τουρκία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κάποιοι από τους οποίους είχαν καταγραφεί ως αιτούντες άσυλο, τοποθετούνται σε σωστικές λέμβους και ωθούνται προς τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.

«Ο τρόπος με τον οποίο φέρεται ότι διεξάγονται αυτές οι επιχειρήσεις θα ήταν σαφώς ασύμβατος με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημειώνεται επιπλέον στην επιστολή, όπου γίνεται λόγος για πρακτικές φραστικής βίας και σωματικής κακοποίησης, που «ενδεχομένως συνιστούν απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση». Η κ. Μιγιάτοβιτς δηλώνει τη βαθιά ανησυχία της για την επίσημη αντίδραση των ελληνικών αρχών στις καταγγελίες, που συχνά συνίσταται «απλά στο να τις απορρίπτουν, παρά τα συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή