Αντεπίθεση για τα εργασιακά από την κυβέρνηση

Αντεπίθεση για τα εργασιακά από την κυβέρνηση

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επόμενο βήμα για την κυβέρνηση είναι η υλοποίηση των θετικών σχεδίων που ήδη έχουν γίνει, με επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό έθεσε ως στόχο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) Κλάους Ρέγκλινγκ

«Εχουμε υποβάλει το σχέδιό μας (σ.σ. στις Βρυξέλλες), όπως γνωρίζετε, και έχουμε και επιπρόσθετη χρηματοδότηση που δεν ήταν διαθέσιμη την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως σκοπός της κυβέρνησης είναι «να επενδύσουμε τα κεφάλαια αυτά με τρόπο συνετό σε παραγωγικές επενδύσεις αλλά και σε μεταρρυθμίσεις». Σε αυτή την τελευταία λέξη –τις μεταρρυθμίσεις– εντάσσουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο και το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, για τα οποία ήδη από χθες υπάρχει επικοινωνιακή αντεπίθεση σε κεντρικό επίπεδο. Δεν είναι μόνο το σποτ διάρκειας 33 δευτερολέπτων το οποίο βγήκε για να συνδράμει το νομοσχέδιο, αλλά και το κεντρικό στίγμα που δόθηκε από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη με ένα tweet: «Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προστατεύει τους εργαζομένους. Ενισχύει τα δικαιώματά τους. Αναβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας. Προωθεί την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Διορθώνει αδικίες του παρελθόντος. Με λίγα λόγια: δίνει δύναμη στον εργαζόμενο». Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα που συνοδεύει τα νομοσχέδιο: η δύναμη στον εργαζόμενο, με την κυβέρνηση να εστιάζει στις θετικές αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο νόμου υπέρ των εργαζομένων, όπως η δυνατότητα να μην εμπλέκεται η επαγγελματική στην οικογενειακή ζωή. Είναι προφανές πως το επόμενο διάστημα η αντιπαράθεση για το εν λόγω θέμα θα κορυφωθεί και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως δεν θα «παίξει» άμυνα, αλλά επίθεση, ώστε να αναδείξει τα οφέλη της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης.

Αντεπίθεση για τα εργασιακά από την κυβέρνηση-1
Αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση που είχε χθες με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ).

Κατά τη συζήτηση Μητσοτάκη – Ρέγκλινγκ, κεντρικό θέμα ήταν βεβαίως οι προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, για τις οποίες ο πρωθυπουργός δήλωσε πολύ αισιόδοξος. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια σύντομη αναδρομή λέγοντας πως ήδη «μειώσαμε τη φορολογία με τρόπο βιώσιμο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, προωθήσαμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους, ενώ ταυτόχρονα έγιναν και παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, το οποίο γνωρίζω ότι είναι ένα ζήτημα με ιδιαίτερη σημασία για εσάς». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με αυτά που σχεδιάζονται, καθιστούν την Ελλάδα «πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό». 

Ο επικεφαλής του ESM, από την πλευρά του, θυμήθηκε πως στην τελευταία συνάντηση των δύο –πέρυσι τον Μάρτιο– ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει πως η πανδημία δεν είναι λόγος να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά να επιταχυνθούν. Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε και στο Σχέδιο Ανάκαμψης, λέγοντας πως, βάσει των όσων είπε ο επίτροπος Τζεντιλόνι κατά την παρουσία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, βγαίνει το συμπέρασμα πως είναι ένα καλό σχέδιο. Επέμεινε ωστόσο στο από εδώ και μπρος, υπογραμμίζοντας πως «κλειδί» είναι η υλοποίηση.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε χαρακτηριστικά πως η ελληνική πλευρά ανυπομονεί και ελπίζει ότι θα λάβει την έγκρισή του από τους πρώτους, «καλώς εχόντων των πραγμάτων, πριν από το τέλος Ιουνίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή