Προετοιμάζεται για «πόλεμο» η αντιπολίτευση

Προετοιμάζεται για «πόλεμο» η αντιπολίτευση

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ώρα της σύγκρουσης της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση έφτασε, καθώς η συνέντευξη Τύπου του Κωστή Χατζηδάκη για την «προστασία της απασχόλησης» έθεσε σε συναγερμό τον μηχανισμό των κομμάτων, που ετοιμάζονται να περάσουν από «κόσκινο» τις προτεινόμενες διατάξεις. Πέρα από τη «μάχη» της Βουλής, το μεγάλο στοίχημα παραμένει η κινητοποίηση του κόσμου, η ενεργοποίηση των συνδικάτων και η ισχυρή παρουσία που θα επιχειρήσουν να έχουν οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις στους χώρους εργασίας. Σε συνδυασμό με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ αναμένεται να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και στον δρόμο.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζουν στην ίδια αυστηρή γραμμή, με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να αναφέρει σε δήλωσή της πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο να επιβάλει όσα δεν τόλμησαν ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις. «Καταργεί το 8ωρο και μειώνει τους μισθούς, θεσπίζει τις ατομικές συμβάσεις και τις απλήρωτες υπερωρίες, καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την ενθάρρυνση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας», ανέφερε η τομεάρχης Εργασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως το Μαξίμου στοχεύει να πλήξει το δικαίωμα των εργαζομένων στις απεργίες και στον συνδικαλισμό. Σε υψηλούς τόνους η κ. Ξενογιαννακοπούλου συμπλήρωσε πως «οι αναγκαίες διατάξεις ενσωμάτωσης, όπως για τη βία και την κακοποίηση στην εργασία και τις γονικές άδειες, δεν μπορούν να συγκαλύψουν τον αντικοινωνικό, αντιδημοκρατικό και αυταρχικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και την επιβολή της εργασιακής ζούγκλας».

Για τη «μάχη» της Βουλής, το προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προετοιμάσει το έδαφος τις επόμενες ημέρες. Είναι σαφές πως στην αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμούν να μην είναι άδεια η αίθουσα της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση και ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου.

Η Φώφη Γεννηματά, από το Φόρουμ των Δελφών, τόνισε πως «καταργείται το 8ωρο στην πράξη και το χειρότερο απ’ όλα θα είναι ότι ο εργαζόμενος θα είναι στο έλεος του εργοδότη. Διότι καταλαβαίνετε ότι μετά την πανδημία οι συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες στον ιδιωτικό τομέα, επομένως θα είναι ακόμα πιο ανίσχυρος ο εργαζόμενος, μόνος του, ατομικά, να κάνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».

Στον Περισσό

Στο δικό τους «γήπεδο» νιώθουν πως παίζουν στον Περισσό, και στο μέτωπο που συγκροτείται κατά του εργασιακού νομοσχεδίου έχουν δείξει πως επιθυμούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Από το ΚΚΕ χαρακτήρισαν τη συνέντευξη Τύπου του Κωστή Χατζηδάκη «πολεμικό ανακοινωθέν εναντίον των εργαζομένων, των οικογενειών τους και των δικαιωμάτων τους». Οπως αναφέρουν, το κεφάλαιο θα ωφεληθεί μεταξύ άλλων:

«– Από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με την κατάργηση του 8ώρου και τις απλήρωτες υπερωρίες.

– Από τη γενίκευση της εργασίας τις Κυριακές σχεδόν στο σύνολο των κλάδων.

– Από την αύξηση του ανώτατου ορίου των υπερωριών κατά 25% και του κατώτερου κατά 50%.

– Από το γενικευμένο ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων και το πογκρόμ που θα εξαπολυθεί απέναντι στην αγωνιστική συνδικαλιστική δράση.

– Από την κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών σε δήθεν “ανεξάρτητες αρχές”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή