Tσίπρας: Πολιτικές Ρέιγκαν από την κυβέρνηση

Tσίπρας: Πολιτικές Ρέιγκαν από την κυβέρνηση

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τομές και τις αναγκαστικές αλλαγές που έφερε η πανδημία στα κυρίαρχα «νεοφιλελεύθερα υποδείγματα» επιμένει να αναδεικνύει ο Αλέξης Τσίπρας στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του. Στο Φόρουμ των Δελφών επιχείρησε να συγκρίνει τη στροφή που έχουν κάνει οι ΗΠΑ με τις εξαγγελίες Μπάιντεν στο Κογκρέσο, αλλά και η Ε.Ε. με το Ταμείο Ανάκαμψης, με την ασκούμενη πολιτική στην Ελλάδα από τη Ν.Δ.: «Αυτή τη στιγμή ο κόσμος εκεί αλλάζει. Εδώ ο κ. Μητσοτάκης έρχεται να βγάλει από τη ναφθαλίνη του μπαούλου του Ρέιγκαν και της Θάτσερ μεταρρυθμίσεις που διαλύουν την εργασία, μεταρρυθμίσεις που προκαλούν αναδιανομή εις βάρος των πολλών και προς όφελος των λίγων», επισήμανε χαρακτηριστικά. Και μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να παραδέχθηκε πως τη δημιουργία του «μαξιλαριού» των 35 δισ. ευρώ την πλήρωσε η «μεσαία τάξη», ωστόσο τόνισε πως η Ν.Δ. δεν βρήκε καμένη γη, αλλά γεμάτα ταμεία: «Είναι από τις ελάχιστες κυβερνήσεις που έχει τη δυνατότητα να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό χάρη στη ρύθμιση του χρέους που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018».

Επικριτικός ήταν για άλλη μια φορά ο τέως πρωθυπουργός απέναντι στην κυβέρνηση σχετικά με την πανδημία και τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε μετά το πρώτο κύμα. «To μοντέλο του lockdown, κατά την άποψή μου, σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ιδίως –γιατί άλλο είναι να κλείσεις για 30 μέρες και άλλο να κλείσεις για 6 μήνες–, είναι ένα μοντέλο αποτυχημένο». Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ασυγχώρητο λάθος τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ και τον μη σωστό επιδημιολογικό έλεγχο με ιχνηλάτηση και δυνατότητα εντοπισμού των κρουσμάτων. «Στους 1.000 συμπολίτες μας, ένας έχει χάσει τη ζωή του», συμπλήρωσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συνέντευξή του προετοίμασε το έδαφος για τη σύγκρουση με το Μαξίμου που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στα εργασιακά. Οπως ανέφερε, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι «η αύξηση των υπερωριών με την ταυτόχρονη μείωση της αποζημίωσης για τις υπερωρίες και η αύξηση του ωραρίου από το 8ωρο στο 10ωρο, στην πραγματικότητα θα οδηγήσει τους εργαζομένους να δουλεύουν περισσότερο και να παίρνουν λιγότερα. Να αμείβονται χαμηλότερα».

Στα εθνικά θέματα, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να κατοχυρώσει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι θα υπάρξει ενεργοποίηση της αναθεωρημένης τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία μόνο με παράλληλη προσφυγή της στη Χάγη με την Ελλάδα, ειδικά για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Στόχος είναι να συνδεθούν ουσιαστικά τα ελληνοτουρκικά με μια καινούργια ευρωτουρκική προοπτική σε ένα ζήτημα (οικονομικής συνεργασίας) στο οποίο ο Ερντογάν αποδίδει μεγάλη σημασία. Η θέση αυτή συνδέεται άμεσα με την κριτική της Κουμουνδούρου στην κυβέρνηση πως δεν αξιοποιεί τη διεθνή πίεση στην Αγκυρα για να ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις σε έναν ουσιαστικό διάλογο, αλλά για να τον αποφύγει.

Η παρουσία του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα και η συνάντηση μαζί του σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή ήταν η καλύτερη «πάσα» για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αναφερθεί και στη συμφωνία των Πρεσπών: «Στα βόρεια σύνορά μας θα υπήρχε μια αστάθεια αντίστοιχη αυτής που βλέπουμε στη Λιβύη, ενδεχομένως με τρίτες χώρες να αλωνίζουν εκεί, ενδεχομένως και με την Τουρκία να παίζει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Αρα, θεωρώ ότι αυτή η συμφωνία ήταν επωφελής για τη χώρα, πατριωτική και επωφελής για τους λαούς της περιοχής, που πρέπει να ζήσουν με ειρήνη και με προοπτική την ευημερία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή