Γιούνκερ: Η ηγεσία της Ε.Ε. δεν είναι μονοπώλιο

Γιούνκερ: Η ηγεσία της Ε.Ε. δεν είναι μονοπώλιο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφ’ όλης της ύλης μίλησε ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Φόρουμ των Δελφών και στον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά. Ο κ. Γιούνκερ, κληθείς να σχολιάσει το «κενό» που αφήνει η Αγκελα Μέρκελ με την αποχώρησή της από την καγκελαρία και αν αυτό θα αντικατασταθεί από κάποιον άλλο ηγέτη, ανέφερε: «Ποτέ δεν μου άρεσε η ιδέα η Ε.Ε. να κυβερνάται από έναν ηγέτη. Ούτε η Γερμανία ούτε και η Γαλλία έχουν αποκλειστικότητα στην ηγεσία της Ε.Ε., δεν είναι μονοπώλιο, η Ε.Ε. είναι ένα σύνθετο εγχείρημα που έχει ανάγκη και βασίζεται και στα μεσαία και μικρού μεγέθους κράτη-μέλη της. Μην ανησυχείτε για τη Γερμανία, εμπιστευτείτε τους φίλους σας στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά. Οσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ μίλησε με πολύ θερμά λόγια για το πρόγραμμα ανάκαμψης, χαρακτηρίζοντάς το «ως ένα από τα καλύτερα ανάμεσα σε όλα όσα έχουν κατατεθεί από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς θα εκσυγχρονίσει το ελληνικό οικονομικό μοντέλο». 

Τουρκία, ΗΠΑ

Για το έτερο θέμα που απασχολεί πολύ την Ελλάδα, την Τουρκία και τη συμπεριφορά του προέδρου της, Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Γιούνκερ παραδέχθηκε πως ο Τούρκος πρόεδρος έχει αλλάξει σε σχέση με την αρχή της ηγεσίας του, καθώς τότε «είχε καλύτερη άποψη για την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ στην πορεία απομακρύνθηκε από τα ευρωπαϊκά ιδεώδη». Ερωτηθείς από τον Αλέξη Παπαχελά για τη σχέση του με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Γιούνκερ απάντησε πως η σχέση του με τον  Αμερικανό πρόεδρο ήταν «πάντα μια πρόκληση» και πως ποτέ δεν μπόρεσε να καταλάβει τι ακριβώς είναι η Ε.Ε., παρά τις προσπάθειες που είχε καταβάλει ο ίδιος στις συναντήσεις τους.

Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε «εχθρό» και «ανταγωνιστή» την Κίνα, με την οποία πρότεινε μια «προσεκτική προσέγγιση», ενώ για τη Ρωσία ήταν πιο ανοιχτός. Παραδέχθηκε πως «έχουμε μεγάλη διάσταση απόψεων», πρόσθεσε όμως πως «δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς τη Ρωσία, είναι γείτονάς μας, πρέπει ωστόσο να βρούμε άλλους τρόπους προσέγγισης με τους Ρώσους».  Τέλος, όσον αφορά την οικονομική περιπέτεια της Ελλάδας, στην επίλυση της οποίας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, ο κ. Γιούνκερ είπε πως το γερμανικό κοινοβούλιο ήθελε την αποχώρηση της χώρας μας και ο ίδιος έλεγε πως η Κομισιόν εργάζεται για το γενικό καλό της Ε.Ε. και ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν προς το συμφέρον όλης της Ε.Ε. Τελικά, η Α. Μέρκελ ενστερνίστηκε την άποψή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή