Η προοδευτική και κεντρώα στροφή της κυβέρνησης

Η προοδευτική και κεντρώα στροφή της κυβέρνησης

Προτεραιότητες στη μετά COVID εποχή

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αρχή της εβδομάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ. Εκεί ανάμεσα στη συζήτηση για την πανδημία, το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός έκανε μία καθαρά πολιτική τοποθέτηση, που αποκαλύπτει το πώς θα διαχειριστεί την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, με επίκεντρο την καθημερινότητα. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε πως η Ν.Δ. ήταν το μόνο κόμμα που επέζησε από «τον πολιτικό σεισμό που ουσιαστικά σχεδόν διέλυσε την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα» και προχώρησε σε περαιτέρω ανάλυση: «Ισως το πέτυχε διότι έγινε λιγότερο ιδεολογική, πιο πρακτική, πιο προοδευτική και ικανή να κάνει το είδος της μεγάλης σύνθεσης και των αλλαγών που απαιτούνται σε ένα άρδην μεταβαλλόμενο τοπίο». 

Η φράση πως η Κεντροδεξιά έγινε πιο «προοδευτική», που προσαρμόζεται στο νέο τοπίο, είναι τροχιοδεικτική για τις αλλαγές και τις πολιτικές που θα δούμε το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από τα εργασιακά, που ήδη έχουν έρθει στο προσκήνιο. Στο Μαξίμου μιλάνε ήδη για μια μεταρρύθμιση «προοδευτική» με κεντρώο προφίλ, καθώς αλλάζει το υφιστάμενο πλαίσιο που ισχύει εδώ και 40 χρόνια, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα, αφού το 1982 δεν υπήρχε ούτε Διαδίκτυο ούτε τηλεργασία. Το σχέδιο νόμου, παρά τη σφοδρή κριτική που έχει δεχθεί από την αντιπολίτευση, στο Μαξίμου το χαρακτηρίζουν «εργατοκεντρικό» που έχει στον πυρήνα του τον εργαζόμενο και λύνει χρόνιες παθογένειες. Η κάρτα εργασίας με στόχο τον έλεγχο του ωραρίου, η δυνατότητα αποσύνδεσης από την τηλεργασία, αλλά και η πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, αποτελούν κεντρικό πυρήνα των αλλαγών. 

Παράλληλα, ενισχύεται η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής του εργαζομένου, ενώ δίνεται η δυνατότητα να διαμορφώσει ο ίδιος το ωράριό του. Το νομοσχέδιο προβλέπει και άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις, υπέρ των πολλών, όπως είναι η διεύρυνση της λίστας για περιπτώσεις άκυρης απόλυσης και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας για κλάδους που μέχρι τώρα ήταν στη σκιά, όπως οι εργαζόμενοι σε delivery και κούριερ. Τα παραπάνω, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές στην «Κ», δεν είναι συντηρητική μεταρρύθμιση, μιας και βάζει τέλος σε προβλήματα που έμπαιναν κάτω από το χαλί για 40 έτη. Ενδεικτικό είναι πως στον νέο νόμο ρυθμίζεται και το θέμα των απεργιών και του συνδικαλισμού, που λόγω της αδιαφάνειας με την οποία λειτουργούσε κατέληγε υπέρ των λίγων και εις βάρος των πολλών. Κυβερνητικές πηγές προσθέτουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ με την αντιπολίτευση που κάνει στο εν λόγω θέμα εκτίθεται, αφού ίδιες νομοθεσίες ισχύουν και σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία, όπου κανείς δεν μπορεί να τις χαρακτηρίσει «νεοφιλελεύθερη ζούγκλα».

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται, όπως προειπώθηκε, σε μια ολική στροφή στην καθημερινότητα. Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες για την κοινή γονική επιμέλεια των παιδιών, τα ζώα συντροφιάς, η κομβική για την κυβέρνηση αλλαγή στο καθεστώς των πανεπιστημίων, η συνέχιση της ψηφιοποίησης του κράτους, αλλά και η ολοκλήρωση της διαδικασίας εμβολιασμών, αποτελούν βασικές προτεραιότητες και δείχνουν τη στροφή σε καθημερινά προβλήματα. Από την εξίσωση δεν μπορεί να απουσιάσει και το θέμα των δασικών χαρτών, όπου η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει μια τάξη σε ένα χάος που ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες. Μεγάλο βάρος θα πέσει και στην οικονομία, με κομβικό σημείο να αποτελεί η πρώτη εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Φέτος αναμένονται συνολικά 7,9 δισ. ευρώ, με τον ρυθμό ανάπτυξης να υπολογίζεται στο 4,1% για φέτος και 6% του χρόνου.

Η πράσινη μετάβαση

Από την ατζέντα του πρωθυπουργού δεν θα απουσιάσει το επόμενο διάστημα και η πράσινη μετάβαση, που σχετίζεται άμεσα με το Ταμείο Ανάκαμψης. Και εδώ είναι εμφανής η κεντρώα προσέγγιση, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ίδια συζήτηση που έλαβε χώρα στο Φόρουμ των Δελφών. Εκεί τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι η πράσινη μετάβαση ιδεολογική εκ φύσεως; Δεν είμαι σίγουρος. Υπερβαίνει ιδεολογίες». Τέλος, δύο ξεχωριστές κατηγορίες στις οποίες η κυβέρνηση βάζει ψηλά τον πήχυ για το επόμενο διάστημα και θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό την πολιτική επανεκκίνηση του Σεπτεμβρίου, είναι ο τουρισμός και η ασφάλεια. Για τον τουρισμό υπάρχει αισιοδοξία, καθώς όλες οι προβλέψεις μιλούν για ένα καλύτερο από πέρυσι καλοκαίρι. Το εύρος όμως που θα συμβεί αυτό συνδέεται άμεσα με την πορεία της οικονομίας και είναι βέβαιο πως θα επηρεάσει ευρύτερα το πολιτικό σκηνικό. Και η ασφάλεια ωστόσο φαίνεται πως έρχεται εμφατικά στο προσκήνιο με τη λήξη του lockdown, αφού πρόκειται για ένα θέμα που αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης.

Σημεία επαφής

Η απόλυτη στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κοιτάζει προς το Κέντρο και να συμπιέζει περαιτέρω τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύφθηκε έντονα κατά τη συνάντηση με τον Πέδρο Σάντσεθ στην αρχή της εβδομάδας, καθώς οι δυο τους, αν και ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, έδειξαν να βρίσκουν σημεία επαφής. «Υπάρχει ένα στοιχείο στο μυαλό μου, το οποίο είναι πολύ σημαντικό και έχει να κάνει με τη μείωση των ανισοτήτων και τη δημιουργία μιας πιο συμπεριληπτικής μορφής καπιταλισμού», είπε σε μια αποστροφή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Θα έλεγα ότι αυτό το όραμα μπορεί να είναι εξίσου συμβατό με ένα σοσιαλδημοκράτη όσο και με έναν πολιτικό από την Κεντροδεξιά. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές συνταγές, αλλά πιστεύω ουδείς μπορεί σήμερα να δεχτεί –της Κεντροδεξιάς περιλαμβανομένης– ότι οι μεγάλες ανισότητες που προκαλεί ένας καπιταλισμός δίχως ρυθμίσεις και έλεγχο μπορεί να είναι οικονομικά και ηθικά αποδεκτές». Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται να προστεθεί σε δηλώσεις που έχει κάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έχει παραδεχτεί τη σημασία ισχυρού κράτους. Και προφανώς, η τακτική να μιλάει διαρκώς σε ένα πιο κεντρώο κοινό δεν στοχεύει μόνο στη συμπίεση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη «διαρκή επικοινωνία» που έχει ανοίξει με τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή