Live: Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Live: Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου, βασίζεται σε μια εναλλακτική στρατηγική για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρότασή του για το Ταμείο Ανάκαμψης παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η εκδήλωση ανοίγει με ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ενώ ακολουθεί τραπέζι διαλόγου.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Τα επτά βήματα του ΣΥΡΙΖΑ με ορίζοντα τη ΔΕΘ

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου, βασίζεται σε μια εναλλακτική στρατηγική για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων, τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η στρατηγική αυτή, μεταξύ άλλων:

  • Θέτει τις βάσεις για μια διατηρήσιμη ανάπτυξη σε σταθερές βάσεις σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο.
  • Έχει στόχο την αύξηση του ΑΕΠ με τη συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας.
  • Προωθεί τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της οικονομίας της γνώσης και της αυξημένης προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών και όχι του ανταγωνισμού στη βάση μείωσης των μισθών.
  • Προωθεί τη στήριξη και ανανέωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε όλο το παραγωγικό και τεχνολογικό φάσμα.
  • Προωθεί την ρύθμιση της αγοράς εργασίας με συλλογικές συμβάσεις, ενίσχυση των μισθών, και πολύπλευρη στήριξη της εργασίας, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών (ενέργεια, νερό), και την ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους (παιδεία, υγεία, συντάξεις, πρόνοια).
  • Προκρίνει δικαιότερη φορολογία με μείωση της φοροδιαφυγής, και προοδευτική φορολόγηση, που θα ελαφρύνει χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες.

5 άξονες

Οι 5 άξονες της εναλλακτικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι εξής:

  1. Δίκαιη Πράσινη μετάβαση με την κοινωνία μαζί.
  2. Ψηφιακός Μετασχηματισμός
  3. Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου: ενίσχυση της εργασίας, ενδυνάμωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αυοαπασχολουμένων.
  4. Κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα.
  5. Περιφερειακή Συνοχή – Αναζωογόνηση πόλεων και υπαίθρου.

Παραδείγματα μεταρρυθμίσεων και έργων

Παραδείγματα μεταρρυθμίσεων και έργων που περιλαμβάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ:

Μεταρρυθμίσεις:

  • Ανάπτυξη ΑΠΕ με βάση τις αρχές της ενεργειακής δημοκρατίας και με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το 1/2 των αδειών ΑΠΕ κατανέμεται σε ενεργειακές κοινότητες, σε αυτοκατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΑΠΕ και αγρότες, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Δημιουργία κλαδικών ταμείων (χρηματοδοτικών εργαλείων) στα πρότυπα του EquiFund από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για επενδύσεις καινοτομίας.
  • Διεύρυνση του πλαισίου προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις νέες μορφές εργασίας (πλατφόρμες εργασίας όπου οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ως «συνεργάτες» – τηλεργασία).
  • Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, με δίκτυο 380 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Έργα:

  • Εξοικονομώ κατ’ οίκον με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Όπως τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, «δίνονται μεγαλύτερες επιδοτήσεις στα χαμηλότερα εισοδήματα. Ενθαρρύνονται κοινωνικά προγράμματα Δήμων ή άλλων φορέων για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Εξοικονομώ για δημόσια κτίρια όπως σχολεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, μουσεία, κρατικά θέατρα και χώροι πολιτισμού. Εξοικονομώ για τον τουρισμό με έμφαση στην στροφή της επενδυτικής δραστηριότητας στο υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα της χώρας, και την αναζωογόνηση εγκαταλελειμμένων οικισμών και διατηρητέων κτισμάτων. Εξοικονομώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
  • Πρόγραμμα πράσινης μετάβασης για τον ενεργοβόρο τομέα της βιομηχανίας (τσιμέντα, αλουμίνιο, σιδηροβιομηχανία, νικέλιο κ.ο.κ.).
  • Ψηφιοποίηση αρχείων και διαδικασιών σε σημαντικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης με έμφαση σε δικαιοσύνη, πολεοδομία, κτηματολόγιο, ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, ΟΑΕΔ κ.α.
  • Ενίσχυση της εργασίας των νέων. Ειδικά προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες διάρκειας 24 μηνών, με αυξημένες αμοιβές.
  • Δημιουργία δικτύου οικιστικών μονάδων για χαμηλά εισοδήματα, δημόσιους λειτουργούς και φοιτητές σε περιοχές με έλλειψη στέγης, με αξιοποίηση και του δημόσιου κτιριακού αποθέματος.
  • Χρηματοδοτικά κίνητρα για την αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση κτιρίων με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ιστορική και πολιτιστική αξία.

Βολές κατά της κυβέρνησης

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι προωθεί μέσω της στρατηγικής της «μια συντηρητική ατζέντα που συγκροτείται γύρω από τέσσερα βασικά σημεία»:

  1. «Περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με άμεσο αντίκτυπο στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων», τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
  2. «Ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων σε υποδομές και ενέργεια, μερική ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, των υπηρεσιών υγείας και επιλεκτικά της εκπαίδευσης» επισημαίνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
  3. «Συρρίκνωση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) επιχειρήσεων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας και επιλογή αποκλειστικά των μεγάλων επιχειρήσεων στην πράσινη μετάβαση και στην κυκλική οικονομία», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
  4. «Μείωση της φορολογίας για τις ευκατάστατες εισοδηματικά τάξεις και τις μεγάλες επιχειρήσεις και μεταφορά φορολογικών βαρών σε κατανάλωση και σε μικρά και μεσαία εισοδήματα, με παράλληλη μείωση των κοινωνικών δαπανών» επισημαίνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στο τραπέζι διαλόγου συμμετέχουν:

  • Τσακαλώτος Ευκλείδης (πρώην Υπουργός, Συντονιστής Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).
  • Σταθάκης Γιώργος (πρώην Υπουργός , υπεύθυνος προγραμματικών θέσεων ΣΥΡΙΖΑ)
  • Αλμπάνης Τριαντάφυλλος (πρύτανης Παν. Ιωαννίνων)
  • Αρναουτάκης Σταύρος (Περιφερειάρχης Κρήτης)
  • Καλτσάς Γιάννης (Επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο)
  • Νάντσου Θεοδότα (Διευθύντρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF)
  • Ρωμανού Νατάσα (συνεργαζόμενη καθηγήτρια με το Πανεπιστήμιο Columbia και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA)
  • Στεφανόπουλος Γιώργος (Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας)

⇒ Διαβάστε ακόμη: Tσίπρας: Πολιτικές Ρέιγκαν από την κυβέρνηση

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή