«Σχέδιο Ελλάδα +» από Αλέξη Τσίπρα

«Σχέδιο Ελλάδα +» από Αλέξη Τσίπρα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φέρνοντας ως παράδειγμα τις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. με το Ταμείο Ανάκαμψης και την αμοιβαιοποίηση του χρέους, αλλά και τον Τζο Μπάιντεν που απέρριψε τα trickle down economics, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην τέταρτη κατά σειρά παρουσίαση ενός μέρους του προγράμματος του κόμματος. Μετά το «νέο ΕΣΥ», την πρόταση για το ιδιωτικό χρέος και την εκδήλωση για τα εργασιακά, ο τέως πρωθυπουργός με το «Σχέδιο Ελλάδα +» ανέπτυξε, όπως υποστήριξε, «μια συνεκτική στρατηγική για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που θέτει τις βάσεις για διατηρήσιμη, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη».

Είναι σαφές πως στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να αναδείξουν ένα προφίλ που βασίζεται στο κυβερνητικό πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ και την προγραμματική αντιπολίτευση που ασκείται απέναντι στην κυβέρνηση. Την ανάγκη ενός «κοινωνικού συμβολαίου» επαναφέρει συνεχώς ο Αλέξης Τσίπρας στις τελευταίες παρεμβάσεις του, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στο Μαξίμου. «Το κυβερνητικό σχέδιο είναι βγαλμένο από το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Από εκεί που αποσύρθηκαν, χρόνια τώρα, οι παλιές και αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως επιθυμεί την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις στις υποδομές και στο ασφαλιστικό σύστημα.

Πέντε είναι τα κριτήρια πάνω στα οποία βασίζεται το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το ανέπτυξε ο κ. Τσίπρας:

• «Διάχυση του οικονομικού οφέλους στην κοινωνία. Αύξηση της απασχόλησης με σταθερές δουλειές και ενίσχυση της συμμετοχής κοινωνικών φορέων, συνεταιρισμών, νοικοκυριών και ΜμΕ στην παραγωγική διαδικασία.

• Αποφυγή κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού. “Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω” και για τον λόγο αυτό η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες και τους περιορισμούς που έχουν οι πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

• Αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας. Σύνδεση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης με την ελληνική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν πρέπει να κατευθυνθούν, όπως στο παρελθόν, σχεδόν αποκλειστικά σε εισαγωγές αλλά να αυξήσουν την εγχώρια παραγωγή.

• Ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών με στόχο τη μείωση των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.

• Δυναμική μετασχηματισμού που προκρίνει έργα και μεταρρυθμίσεις που επιλύουν τους παγιωμένους “αναχρονισμούς” στη χωροταξία, στο περιβάλλον, στη διοίκηση και στη Δικαιοσύνη».

Μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει το 50% των αδειών ΑΠΕ να κατανέμεται δεσμευτικά σε νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες και όχι εξ ολοκλήρου στις μεγάλες επιχειρήσεις. Στην εκδήλωση και στη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης συμμετείχαν ο Ευκ. Τσακαλώτος και ο Γ. Σταθάκης.

Ερωτήσεις στον πρωθυπουργό

Σε σχέση με το καμπανάκι που χτύπησε ο πρωθυπουργός για αυστηροποίηση των μέτρων μετά το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, από την Κουμουνδούρου, ανεβάζοντας τους τόνους, τον χαρακτήρισαν «διαχρονικά ανεύθυνο»: «Ο κ. Μητσοτάκης, που έχει καταστρατηγήσει ό,τι μέτρο έχει επιβάλει, οφείλει επιτέλους να σταματήσει να κουνά το δάχτυλο στους πολίτες. Από τις φιέστες πέρυσι που έλεγε πως νίκησε τον κορωνοϊό και τις διαρκείς παλινωδίες μέχρι τα κορωνογλέντια της Ικαρίας και τα ανεπαρκή self tests στα σχολεία, που από δύο την εβδομάδα έγιναν ξαφνικά ένα, χωρίς κανείς να εξηγήσει γιατί». Στο ίδιο μήκος κύματος, από το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ ανέφεραν πως η ανευθυνότητα σε θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας αφορά κυρίως την κυβέρνηση.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κλιμακώνουν το πρέσινγκ προς την πλειοψηφία και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ο Αλέξης Τσίπρας επανακατέθεσε την επίκαιρη ερώτηση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την οποία ζητούσε να μην εφαρμοστεί στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Η Φώφη Γεννηματά, επίσης με επίκαιρη ερώτηση, ζητεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης του τουρισμού, με στόχο το 2021 να είναι μια κερδισμένη χρονιά για τον κλάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή