ΚΟΜΜΑΤΑ

Μήνυση ΣΥΡΙΖΑ κατά Σ. Νικολάου – Τι απαντά η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής

Μηνυτήρια αναφορά κατά της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου υποβλήθηκε το πρωί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ - Τι απαντά η κ. Νικολάου σε δήλωσή της

Μήνυση ΣΥΡΙΖΑ κατά Σ. Νικολάου – Τι απαντά η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής

Μηνυτήρια αναφορά κατά της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου υποβλήθηκε το πρωί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Παύλο Πολάκη, Χρήστο Σπίρτζη και Θεόφιλο Ξανθόπουλο.

Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κ. Νικολάου για απιστία κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Ο ίδιος έκανε λόγο για αγορά υλικών σε πολλαπλάσιες τιμές από αυτές που αγόραζαν άλλοι οργανισμοί του Δημοσίου «στο όνομα του κορωνοϊού». Μίλησε, δε, για «εταιρείες που φτιάχτηκαν μια – δυο μέρες πριν την ανάθεση» και οι οποίες «δεν είχαν καμία σχέση με τον αντικείμενο των μέσων ατομικής προστασίας, απολυμάνσεων ή άλλων υγειονομικών διαδικασιών».

Από την πλευρά του, ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε ότι «επί ένα χρόνο παρατηρείται μια διασπάθιση δημόσιου χρήματος χωρίς να τηρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις». Ο Σπίρτζης τόνισε ότι «με άλλοθι άλλες φορές την οικονομική κρίση άλλες φορές τις φυσικές καταστροφές, έχει καταπατηθεί και έχει παραγραφεί και η ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι μηχανισμοί ελέγχου των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών αλλά και των δικαστηρίων της χώρας».

Σ. Νικολάου: Απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, απέναντι σε συκοφάντες και σκευωρούς

Σε απάντηση της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής ανέφερε σε δήλωσή της ότι όλο το διάστημα της πανδημίας, κινήθηκε με γνώμονα την προστασία από τον κορωνοϊό των 17,5 χιλιάδων κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων.

«Κύριος στόχος μας ήταν η όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση των Καταστημάτων Κράτησης και γι’ αυτό κινηθήκαμε ταχύτατα προκειμένου να διασφαλίσουμε το απαραίτητο υγειονομικό υλικό» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι οι εταιρείες που επελέγησαν έπρεπε να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να καταθέτουν την πλέον ανταγωνιστική τιμή της αγοράς.
  • Να διαθέτουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, όχι μόνο κατά της διάρκεια της ανάθεσης της προμήθειας αλλά και κατά το στάδιο της τιμολόγησης.
  • Οι εταιρείες αυτές δεν έπρεπε να είναι «φαντάσματα» ή σφραγίδες. «Επιλέξαμε επιχειρήσεις που επιβάλλεται να δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο με συγκεκριμένους ΚΑΔ» τόνισε η κ. Νικολάου.
  • «Απαράβατος κανόνας της Γενικής Γραμματείας, πέραν της χαμηλότερης τιμής, είναι να μπορούν οι εταιρείες να ικανοποιήσουν άμεσα τις προμήθειες υλικών. Οι χιλιάδες κρατούμενοι και εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να μένουν απροστάτευτοι εν μέσω πανδημίας» συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε η κ. Νικολάου, «όλες οι διαδικασίες που έγιναν ήταν απόλυτα διαφανείς και όλες οι συμβάσεις, πριν υπογραφούν, πέρασαν από τον έλεγχο των νομικών και οικονομικών μας υπηρεσιών, σε όλα τα στάδια, από την αναδοχή μέχρι την ενταλματοποίηση. Ελεγχόταν η εταιρεία, η νόμιμη εκπροσώπησή της στο ΓΕΜΗ, η δυνατότητά της να έχει ΚΑΔ στο λιανικό εμπόριο ώστε να μπορεί να γίνει τιμολόγηση. Κάθε προμηθεύτρια εταιρεία όφειλε να έχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που πιστοποιούσαν την ασφάλεια του υγειονομικού υλικού που παραδίδεται. Και τέλος, κάθε εταιρεία υποχρεωνόταν να δεσμευτεί για την παράδοση της προμήθειας στην ημερομηνία που έθετε η Γενική Γραμματεία. Πρόκειται για κανόνα που ετίθετο κατά την έναρξη της διαδικασίας και που κανείς δεν μπορούσε να παραβεί, αλλιώς αποκλειόταν ακόμη κι αν προσέφερε χαμηλότερη τιμή».

«Ως εκ τούτων, καλωσορίζουμε την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής. Ο λόγος ανήκει στους δικαστές. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, απέναντι σε συκοφάντες και σκευωρούς» κατέληξε.