Μήνυμα Κομισιόν προς την Τουρκία για μετανάστες

Μήνυμα Κομισιόν προς την Τουρκία για μετανάστες

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ανάγκη η Τουρκία να αρχίσει ξανά, άμεσα, να δέχεται επιστροφές μεταναστών από τα ελληνικά νησιά τόνισε ο επίτροπος της Ε.Ε. για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Ολιβερ Βαρχέλι, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Βαρχέλι πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει επίσης να περιορίσει τις παράτυπες αφίξεις στην Κύπρο και να μην επιτρέπει τη δημιουργία νέων οδών διέλευσης. «Οι ενέργειες της Τουρκίας συγκρούονται με τις προτεραιότητες της Ε.Ε. κι αυτό καθιστά τη σχέση με την Αγκυρα πιο πολύπλοκη», είπε.

Ο Ούγγρος επίτροπος σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ένταση στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας εξαιτίας «ενός πλήθους παραγόντων». Μεταξύ αυτών, απαρίθμησε τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις εξελίξεις στην Κύπρο, «ειδικά τις ενέργειες στα Βαρώσια και την τουρκική θέση υπέρ μιας λύσης δύο κρατών κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τη μη τήρηση των υποχρεώσεων της Αγκυρας που απορρέουν από την τελωνειακή ένωση και τη «συνεχιζόμενη οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, πρόσθεσε, μετά την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και τις άτυπες συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη, «έχουμε παρατηρήσει μια αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο». Η E.E., όπως άλλωστε ανέφερε, έχει στρατηγικό συμφέρον προς την ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης συνεργασίας με την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή