ΣΥΡΙΖΑ: Σκουρλέτης, Φίλης τραβούν το «αριστερό μανίκι» Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Σκουρλέτης, Φίλης τραβούν το «αριστερό μανίκι» Τσίπρα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία προτάσσει ο Αλέξης Τσίπρας με τις τελευταίες παρεμβάσεις του, τη θέλουν όλοι μέσα στο κόμμα. Κανείς δεν διαφωνεί πως αυτό που βαθαίνει και πρέπει να αναδειχθεί είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. Απλώς η οπτική για το πώς θα διαμορφωθεί το νέο προφίλ είναι διαφορετική. 

Την αφωνία των τάσεων που έχει καταφέρει να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας έχουν «σπάσει» δύο κορυφαία στελέχη: ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης. Η συμμετοχή τους στην «Ομπρέλα», μαζί με τον Νίκο Βούτση, τον Δημήτρη Βίτσα και τον Δημήτρη Παπαδημούλη, κατά πολλούς έφερε πιο κοντά στον ρεαλισμό τις θέσεις των «53+», που έχουν ρίξει τους τόνους και δεν έχουν προχωρήσει σε κάποιο νέο κείμενο-μανιφέστο το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, οι δύο πρώην υπουργοί δεν παραλείπουν με τις παρεμβάσεις τους να τραβούν τον Αλέξη Τσίπρα από το «αριστερό μανίκι».

«Καμπανάκι»

Ο τομεάρχης Παιδείας, χτυπώντας ένα «καμπανάκι» στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε (στην «Εφημερίδα των Συντακτών» το Σάββατο) πως «η δημοσκοπική στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει ένα πρόβλημα φυσιογνωμίας του κόμματος». 

Ο κ. Φίλης συμπλήρωσε πως «ως ριζοσπαστική Αριστερά, με τις αναγκαίες συμμαχίες, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το ίδιο μπορεί να γίνει και πάλι χωρίς να υποκύψουμε στον ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό και στην παλαιοκομματική τακτική “ναι σε όλα, ναι σε όλους”. Χρειάζονται προγραμματικές επιλογές κι ένα ύφος αντιπολίτευσης που θα συνομιλεί με τη νεολαία και τις εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών που απέχουν απογοητευμένοι». 

Είχε προηγηθεί η κριτική του σε εκδήλωση του κόμματος για όσα δεν κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει ως κυβέρνηση σε σχέση με τον διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας και τα Θρησκευτικά, με τον ίδιο να διευκρινίζει πως δεν ανέφερε τίποτα καινούργιο και έξω από τις αρχές του κόμματος.

Οσον αφορά τον Πάνο Σκουρλέτη, στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Η Εποχή» ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να έχει κάνει κτήμα του κόσμου «κάτω από ποιες συνθήκες κυβέρνησε, κάτω από ποιους καταναγκασμούς, πού μπόρεσε να πετύχει κάποια πράγματα, ποιες ρωγμές εκμεταλλεύτηκε, πού συμβιβάστηκε και πού απέτυχε». 

Με αυτό το σκεπτικό και αφήνοντας αιχμές για το αν έχουν βγει τα σωστά συμπεράσματα από τα 4,5 χρόνια στην εξουσία, συμπλήρωσε πως αν είχε γίνει κάτι τέτοιο, «θα είχαμε συνεννοηθεί καλύτερα και στην περίπτωση του Ελληνικού, υιοθετώντας μια διαφορετική στάση εντός της Βουλής».

Οι παρεμβάσεις Φίλη, Σκουρλέτη διατηρούν «ζεστή» την πιο ριζοσπαστική πτέρυγα του κόμματος, που ούτε ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να χάσει, όμως παράλληλα γίνεται αντιληπτό ότι ενόψει συνεδρίου τα δύο ιδεολογικά ρεύματα θα αντιπαρατεθούν έντονα. Από αυτό το «debate» απέχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει επιλέξει τους τελευταίους μήνες τον ρόλο του «ειρηνοποιού». 

Στη νέα γραμμή

Ο άτυπος επικεφαλής των «53+» έκανε την επανεμφάνισή του στις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχοντας στο στρογγυλό τραπέζι για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης. Ηταν και μια προσπάθεια από την Κουμουνδούρου να σιγήσουν οι «κακές γλώσσες», που τον ήθελαν δυσαρεστημένο από τη μη πρόσκλησή του στην παρουσίαση του προγράμματος για το ιδιωτικό χρέος. Εμφανίζεται μάλιστα συντεταγμένος στη νέα γραμμή που έχει χαράξει ο Αλέξης Τσίπρας, μακριά από τη «συνταγή» του 2015 και τις απειλές για νέα μνημόνια, δηλώνοντας στο Φόρουμ των Δελφών ότι το 2022 θα είναι χρονιά ανάκαμψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή