Ψήφισμα-κόλαφος Ευρωκοινοβουλίου για την Άγκυρα

Ψήφισμα-κόλαφος Ευρωκοινοβουλίου για την Άγκυρα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ιδιαιτέρως αυστηρή ήταν η επίσημη τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί των εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, που αφορούν την περίοδο 2019-20. Το σχετικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 480 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 150 απόντες. Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «επιμένει απαρεγκλίτως» ότι «αν η τρέχουσα αρνητική τάση δεν αναστραφεί άμεσα και με συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εισηγηθεί, ευθυγραμμιζόμενη με το διαπραγματευτικό πλαίσιο του 2005, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία». Η αναστολή, σημειώνεται, θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να «αξιολογήσουν με έναν ρεαλιστικό τρόπο» την καταλληλότητα του υφιστάμενου πλαισίου και το ενδεχόμενο, αν κριθεί αναγκαίο, «να διερευνηθούν άλλα μοντέλα για τις μελλοντικές σχέσεις» Ε.Ε. – Τουρκίας.

Επικρίνοντας την οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας στην Τουρκία, οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για την «αυταρχική ερμηνεία του προεδρικού συστήματος». Αναφέρονται στην ολοένα και συχνότερη επίκληση ενός υπερεθνικιστικού και εμπρηστικού αφηγήματος και καταδικάζουν την αποπομπή και φυλάκιση τουλάχιστον 47 δημοκρατικά εκλεγμένων δημάρχων. Σημειώνουν επίσης τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και οδήγησαν στην παράλυση των δήμων που διευθύνονται από δημάρχους της αντιπολίτευσης.

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν επίσης για την εχθρική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, καταδικάζοντας σθεναρά τις παράνομες δραστηριότητές της στα ελληνικά και κυπριακά ύδατα και το μερικό παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων. Καταδικάζουν δε απερίφραστα τη δήλωση του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα μπορούσε να αποσυρθεί με απλό προεδρικό διάταγμα από τη Συνθήκη του Μοντρέ. Σημειώνουν ότι η δήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενων προσπαθειών της Τουρκίας να αμφισβητήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης και, ως εκ τούτου, να υπονομεύσει τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα. Καταδικάζουν επίσης απερίφραστα τις τουρκικές στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία και εκφράζουν βαθιά ανησυχία για τη μεταφορά τζιχαντιστών από τη βόρεια Συρία προς τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το Κοινοβούλιο πάντως υπενθυμίζει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη φιλοξενία σχεδόν 4 εκατ. προσφύγων, εκ των οποίων περίπου 3,6 εκατ. είναι Σύροι. Ενθαρρύνει την Ε.Ε. να συνεχίσει να παρέχει την αναγκαία στήριξη στους Σύρους πρόσφυγες και στις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία. Τονίζει, ωστόσο, ότι η χρήση των μεταναστών και των προσφύγων ως μέσο εκβιασμού δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. «Τα πράγματα έχουν χειροτερέψει με την Τουρκία», δήλωσε χθες σχετικά ο Νάτσο Σάντσεζ-Αμόρ, εισηγητής του Κοινοβουλίου για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας. Πρέπει να σταλεί το μήνυμα στην Αγκυρα ότι πρέπει να εγκαταλείψει την αντιευρωπαϊκή ρητορική και να επανέλθει στο μονοπάτι των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, είπε ο Ισπανός ευρωβουλευτής.

«Οποιαδήποτε θετική ατζέντα θα πρέπει να συνοδεύεται από πολύ αυστηρή αιρεσιμότητα», τόνισε ο εισηγητής του Κοινοβουλίου. Ειδικότερα, πρόσθεσε, η έγκριση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης από το Κοινοβούλιο θα εξαρτηθεί από μεταρρυθμίσεις στο κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Ο κ. Σάντσεζ-Αμόρ σημείωσε, πάντως, ότι «η πόρτα [της ένταξης] πρέπει να μείνει ανοικτή» για την Τουρκία.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή