Μοντέλο αεροδρομίων και στα λιμάνια

Μοντέλο αεροδρομίων και στα λιμάνια

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ένα υπόδειγμα σύμπραξης κράτους και ιδιωτών που μεγεθύνει το «άυλο εθνικό κέρδος», που είναι η τουριστική φήμη της χώρας μας, έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του αερολιμένα «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη από τη Fraport, η οποία πλέον αυξάνει τη δυναμικότητά του σε 10.000.000 επιβάτες ετησίως, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει τις προοπτικές «τεράστιες», όχι μόνον του αεροδρομίου, αλλά πλέον και της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Μακεδονίας.

Επένδυση

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως το νέο αεροδρόμιο είναι μια επένδυση που αφορά ολόκληρη τη χώρα, καθώς η επίδραση της συμφωνίας με τη Fraport στο ΑΕΠ της χώρας, μόνο σ’ ένα χρόνο, ξεπέρασε τα 300.000.000 ευρώ, ενώ ενίσχυσε την απασχόληση με χιλιάδες θέσεις και διπλασίασε την κίνηση επισκεπτών, «εκτός, βεβαίως, από τους μήνες της πανδημίας». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θετικό αποτύπωμα των επενδύσεων στα υπόλοιπα 13 αεροδρόμια της χώρας, «ιδίως στα Δωδεκάνησα και στα Επτάνησα», που δίνουν τώρα τη σκυτάλη σε Θεσσαλονίκη και Μακεδονία. Προανήγγειλε μάλιστα πως στον ίδιο αυτό δρόμο θα βαδίσουν το αεροδρόμιο Καλαμάτας και αρκετά από τα περιφερειακά λιμάνια της χώρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στον τουρισμό, σημειώνοντας πως το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τα υπόλοιπα 13 «γίνονται οι εθνικές μας γέφυρες για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό καλοκαίρι», καθώς όλα τους έχουν πιστοποίηση για τα μέτρα ασφαλείας κατά του κορωνοϊού από τον Διεθνή Οργανισμό Αεροδρομίων. Σε αυτό συμβάλλουν, όπως είπε, δύο τομείς: πρώτον, το «ευρωπαϊκό διαβατήριο υγείας», στο οποίο η Ελλάδα πρωτοστάτησε και, δεύτερον, η επιχείρηση «Ελευθερία», η οποία «προχωρεί με εντυπωσιακούς ρυθμούς και στα τέλη του επόμενου μήνα η χώρα θα έχει χτίσει το πρώτο τείχος ανοσίας». 

Δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή και η διπλή αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αντώνη Σαμαρά, τόσο κατά την έναρξη της ομιλίας του όσο και στο κλείσιμο. Ο πρωθυπουργός απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση Σαμαρά, θυμίζοντας «τις αντιστάσεις που υψώθηκαν στην επιλογή της να συνεργαστούν Δημόσιο και ιδιώτες για να έλθουν ξένες επενδύσεις στη χώρα», ενώ και στο τέλος επαίνεσε την τότε κυβέρνηση για το έργο.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί το mega εμβολιαστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, που στεγάζεται στα κτίρια 13 και 15 της ΔΕΘ, συνομιλώντας με πολίτες που είχαν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους. 

«Να στέλνουμε το μήνυμα και στους υγειονομικούς ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούν, εσείς πρέπει να το λέτε πρώτοι και δυνατά», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας την εκστρατεία εμβολιασμού «μια ευχάριστη έκπληξη», καθώς αντανακλά ένα «οργανωμένο κράτος». 

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη είχε ξεκινήσει με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Τραπεζούντιου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου Φιλιππίδη, το οποίο βρίσκεται πίσω από τη Μητρόπολη Καλαμαριάς, αποτίοντας φόρο τιμής ανήμερα της επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή