Βουλή: 156 «ναι» στη συνεπιμέλεια τέκνων

Βουλή: 156 «ναι» στη συνεπιμέλεια τέκνων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αντιπολίτευση να μη συμφωνεί, αλλά και τις κ. Μαριέττα Γιαννάκου και Ολγα Κεφαλογιάννη να διαφοροποιούνται έως το τέλος, εκφράζοντας τις διαφωνίες τους και την ώρα της ψηφοφορίας, εγκρίθηκε χθες από την εθνική αντιπροσωπεία το νομοθέτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο ρυθμίζονται ζητήματα σχέσεων γονέων – τέκνων, με αιχμή το θέμα της συνεπιμέλειας.

Στην ονομαστική ψηφοφορία, που διενεργήθηκε έπειτα από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 156 βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι η Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος έχει 158 μέλη. Το επιπρόσθετο ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι καταψήφισαν μόλις 20 βουλευτές (από την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25). Απείχαν της διαδικασίας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και είχε ζητήσει την ονομαστική, απείχε διαμαρτυρόμενος για τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που εξακολουθούν να ισχύουν στη Βουλή, ενώ το ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι, αν και διαφωνούσε με τις διατάξεις που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία και θα τις καταψήφιζε, απείχε σε ένδειξη καταγγελίας για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να εκχυδαΐσει –όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά– τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Με αφορμή αυτό το γεγονός, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε χθες και δεύτερο μέτωπο, αυτή τη φορά προς το κόμμα της Φώφης Γεννηματά. Ειδικότερα, κατηγόρησε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ότι επέλεξε την οδό της αποχής από την ψηφοφορία για να μην καταγραφούν διαφοροποιήσεις μεταξύ των βουλευτών του, δεδομένου ότι, νωρίτερα, στελέχη όπως οι Α. Λοβέρδος και Οδ. Κωνσταντινόπουλος εξέφραζαν διαφορετικές της κεντρικής κομματικής γραμμής θέσεις ως προς τις προωθούμενες διατάξεις.

Σημειώνεται, πάντως, ότι εξαρχής οι όποιες διαφοροποιήσεις εντός του ΚΙΝΑΛ δεν έδειχναν να οδηγούσαν τους εκφραστές τους σε ψήφο που θα δημιουργούσε πρόβλημα στο κόμμα. Ανάλογες πληροφορίες υπήρχαν, αντιστοίχως, δηλαδή πως δεν θα διαφοροποιούνταν διά της ψήφου τους, και για τους βουλευτές εκείνους της «γαλάζιας» πτέρυγας, πέραν των δύο που ψήφισαν «κατά», οι οποίοι είχαν εκφράσει ενστάσεις έναντι των επιλογών του υπουργείου. Πρόκειται για τους Μαν. Βολουδάκη και Χαρ. Αθανασίου. Για δύο «διαρροές» της Ν.Δ. κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο κ. Μητσοτάκης «φοβάται ότι δεν ελέγχει πλέον το κόμμα του».

Από την πρώτη στιγμή, ωστόσο, η κυβερνητική πλευρά, με αφορμή τις εσωκομματικές διαφοροποιήσεις, τονίζει ότι η ύπαρξή τους συνιστά απόδειξη δημοκρατικής λειτουργίας και δυνατότητας που υπάρχει στη Ν.Δ. να εκφράζονται ελεύθερα οι απόψεις. Κοινοβουλευτικές πηγές εκτιμούν ότι η μονομαχία αυτή μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σταματούσε χθες, καθώς με πρώτο αυτό που ρυθμίζει ζητήματα φαρμακευτικής κάνναβης και το οποίο συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια, σειρά για ψήφιση λαμβάνουν νομοσχέδια τα οποία στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως θα αναδείξουν κι άλλες γαλάζιες «διαρροές». Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, ανέφερε χθες και τις συμβάσεις που αφορούν σχέσεις της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Κατά τη διήμερη συζήτηση του νομοθετήματος, αρνητικά σχόλια και νέες αντικυβερνητικές επιθέσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τοποθέτηση του Γ. Λοβέρδου, καθώς ο βουλευτής της Ν.Δ., μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ένα παιδί έχει το δικαίωμα να είναι με τον πατέρα του ενώ εκείνος έχει δείρει ή κακοποιήσει τη σύζυγό του.

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε και η ομιλία του προέδρου της Ελλ. Λύσης, καθώς ο Κυρ. Βελόπουλος, μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη δυσφορία του διότι ως επιχειρηματίας έχει βρεθεί σε εξαιρετικά δυσχερή θέση εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης: «Διαλύσατε τις επιχειρήσεις. Διαλύσατε εμένα και τώρα σχοινοβατώ για το εάν θα απολύσω κόσμο ή όχι. Γιατί δεν έχω πλέον δυνατότητα να πληρώνω από την τσέπη μου την υψηλή φορολόγηση», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή