Κυβέρνηση: Εμβολιασμοί και… κραδασμοί

Κυβέρνηση: Εμβολιασμοί και… κραδασμοί

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερο βάρος στο θέμα του εμβολιασμού ρίχνει διαρκώς η κυβέρνηση, καθώς όλοι οι υπόλοιποι βασικοί τομείς του κυβερνητικού έργου, όπως ο τουρισμός και η οικονομία, είναι σε άμεση συνάρτηση με το εύρος και τον χρόνο που θα χτιστεί το τείχος ανοσίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις προχθές έθεσε το χρονικό όριο, κάνοντας λόγο για ένα «πρώτο τείχος» στο τέλος Ιουνίου. Χθες η κ. Πελώνη έδωσε και το αριθμητικό περίγραμμα. Μέχρι την Τετάρτη είχαν γίνει περίπου 4.615.000 εμβολιασμοί και πάνω από 2.974.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ενώ πάνω από 1.709.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Εκτιμάται ότι έως το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει τουλάχιστον 5.600.000 εμβολιασμοί, που θα επιμερίζονται ως εξής: πάνω από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση (ποσοστό 34%) και πάνω από 2.000.000 θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι (ποσοστό 20%). 

Εως Τετάρτη και οι 35-39

Από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, ενώ θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ηλικίες 35-39 έως την Τετάρτη –μπορεί να γίνει και την Τρίτη– και εν συνέχεια για τους 30-34 ετών

Η συγκεκριμένη απελευθέρωση εικάζεται πως θα αυξήσει αρκετά τα ποσοστά, καθώς οι εν λόγω ηλικιακές ομάδες, που έως τώρα εμβολιάζονταν αποκλειστικά με εμβόλια της AstraZeneca, δεν προσήλθαν μαζικά στα εμβολιαστικά κέντρα. 

Την ίδια ώρα, το βλέμμα της κυβέρνησης, λόγω και του τουρισμού, πέφτει στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων και των εργαζομένων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά. Στο μεταξύ, λόγω της τουριστικής σεζόν ενισχύονται διαρκώς οι δομές –τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία– στα νησιά μας με περισσότερους υγειονομικούς, πολλαπλάσιες δυνατότητες testing, αλλά και πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες διακομιδών εάν και εφόσον χρειαστεί.  

Και ενώ η κυβέρνηση λαμβάνει συνολικά καλό βαθμό, ξαφνικά εμφανίστηκαν αρρυθμίες σε επιμέρους ζητήματα, που όμως είναι σημαντικά για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι χωρισμένοι γονείς, το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, αλλά και η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους. 

Κατ’ αρχάς το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια. Η κ. Μαριέττα Γιαννάκου κατά κύριο λόγο αλλά και η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη εξέφρασαν δημόσια τις αντιρρήσεις τους. Από την κυβέρνηση κράτησαν χαμηλούς τόνους, με την κ. Πελώνη να αναφέρει χθες πως «σε ζητήματα όπως αυτό, που είναι ένα πολύ ειδικό ζήτημα υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας, η διαφορετική άποψη είναι σεβαστή». 

Ιατρική κάνναβη

Σήμερα εισάγεται στη Βουλή το θέμα της ιατρικής κάνναβης, που επίσης προκαλεί νευρικότητα σε μια μερίδα βουλευτών της Ν.Δ., χωρίς να αναμένεται κάποιο πρόβλημα, αφού η ψηφοφορία δεν είναι ονομαστική. Ενα τρίτο θέμα που προκαλεί τριβές είναι αυτό του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς. 

Οι βουλευτές της περιφέρειας γίνονται δέκτες έντονων αντιδράσεων από τους κυνηγετικούς συλλόγους, οι οποίοι δεν δέχονται την αναγκαστική στείρωση, ενώ στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η απαγόρευση της ερασιτεχνικής εκτροφής σκύλων, που σύμφωνα με τους κυνηγούς θέτει σε κίνδυνο τις σπάνιες ράτσες που κατέχουν. 

Οι αντιδράσεις έχουν μεταφερθεί στο αρμόδιο υπουργείο. Οι κραδασμοί στην Κ.Ο. της Ν.Δ. αναμένεται να συζητηθούν και στην καθιερωμένη συνεδρίαση της Κ.Ο. υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί κατά τον προγραμματισμό έως το τέλος του μηνός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή