Ελληνοτουρκικά: Τηλεδιάσκεψη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Ελληνοτουρκικά: Τηλεδιάσκεψη για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ αξιωματούχων της Τουρκίας και της Ελλάδας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και υποστήριξε πως η Αγκυρα θέλει να επιλύσει τα προβλήματα με διάλογο, όμως κατηγόρησε τους Ελληνες πολιτικούς και στρατιωτικούς για εσκεμμένη προβοκάτσια.

«Εχουν αρχίσει και συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές και οι συνομιλίες τεχνικού επιπέδου· την άλλη εβδομάδα στο πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα υπάρξουν συνομιλίες με τους Ελληνες ομολόγους μας, έστω εξ αποστάσεως. Για άλλη μία φορά δηλώνουμε ότι τους περιμένουμε στην Αγκυρα για να πραγματοποιηθεί η 4η συνάντηση», σημείωσε ο κ. Ακάρ. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας όμως δήλωσε, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, πως «την ώρα που συνεχίζουν αυτές οι εργασίες, στις 19 Μαΐου κάποιοι Ελληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί εμφανιστήκαν να κάνουν δηλώσεις που είναι αβάσιμες, ανάρμοστες, ασυμβίβαστες με ιστορικά γεγονότα και διαβάζουν ανάποδα την Ιστορία. Αυτό είναι προβοκάτσια. Κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστρέψουν αυτές τις εργασίες καλής θέλησης». 

Ο κ. Ακάρ ισχυρίστηκε πως «κυρίως για τα έτη 1919-1922 όλος ο κόσμος πολύ καλά ξέρει την ελληνική θηριωδία. Την ώρα που η κατάσταση είναι έτσι, το να κατηγορούν την Τουρκία και το ευγενές μας έθνος με έναν απερίσκεπτο, ανεύθυνο τρόπο, κυρίως σε μια περίοδο που έχουν αρχίσει οι συνομιλίες, είναι μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τις συνομιλίες, να αναβληθούν οι πολιτικές λύσεις και να τις καταστρέψουν».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του προς τους νέους της Τουρκίας αποκάλυψε το στρατηγικό δόγμα της Τουρκίας και ξεκαθάρισε πως η πολιτική της χώρας του δεν περιορίζεται εντός των φυσικών συνόρων της Τουρκίας. «Για εμάς, η Τουρκία δεν είναι 780.000 τ. χλμ. Για εμάς, η Τουρκία είναι παντού. Γι’ αυτό ήμασταν πάντα εκεί, στην Παλαιστίνη, στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Ιράκ», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν έκανε αναφορά στις έρευνες που έχει πραγματοποιήσει η χώρα του στην Ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξε πως ενδέχεται σύντομα να υπάρχουν θετικά νέα από τις προσπάθειες που κάνει η Τουρκία με τα σεισμογραφικά σκάφη και τα πλωτά γεωτρύπανά της.

Εντονη αντίδραση

Εν τω μεταξύ, η Αγκυρα αντέδρασε με έντονο τρόπο στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνιστά τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία σε περίπτωση αποτυχίας των προσπαθειών προσέγγισης. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Απορρίπτουμε αυτό το μεροληπτικό κείμενο, το οποίο δεν περιλαμβάνει μόνο ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το κυβερνητικό μας σύστημα και τα πολιτικά κόμματα και θεωρεί την αποτελεσματική, προσανατολισμένη στις λύσεις, ανθρωπιστική και επιχειρηματική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ως απειλή. Ομως, αντανακλά και τα εξόχως άδικα και μεροληπτικά ελληνικά και ελληνοκυπριακά επιχειρήματα σχετικά με το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό και στηρίζει τις μονόπλευρες και ασυνεπείς αρμενικές αφηγήσεις σχετικά με τα γεγονότα του 1915».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή