Μητσοτάκης: «Αδιανόητο μετανάστες και πρόσφυγες να χρησιμοποιούνται σαν πιόνια»

Μητσοτάκης: «Αδιανόητο μετανάστες και πρόσφυγες να χρησιμοποιούνται σαν πιόνια»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον καθοριστικό ρόλο του Frontex στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια επεσήμανε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον εκτελεστικό διευθυντή του οργανισμού Φαμπρίς Λεζερί στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είναι αδιανόητο μετανάστες και πρόσφυγες να χρησιμοποιούνται σαν γεωπολιτικά πιόνια ώστε να ασκηθεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Λεζερί «για την εξαιρετική συνεργασία». 

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την Αγκυρα να μείνει προσηλωμένη σε όσα προβλέπει η Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, να εργαστεί πιο ενεργά για την αποτροπή των παράτυπων αφίξεων και να μειώσει περαιτέρω τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.

Από την πλευρά του, ο κ. Λεζερί αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό ως ανταμοιβή για τον οργανισμό και αναγνώριση του ρόλου του στην προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ευρώπης. «Η παράτυπη μετανάστευση είναι μέρος της αποστολής μας, να την παρακολουθούμε, να την εντοπίζουμε και να την αντιμετωπίζουμε, περιλαμβανομένων των επιστροφών. Θα ήθελα να επαναλάβω τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε όλα τα κράτη-μέλη και συγκεκριμένα την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις επιστροφές. Οταν θα είναι και πάλι εφικτές οι επανεισδοχές από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα και να συνεργαστούμε με την Τουρκία και όλες τις τρίτες χώρες που εμπλέκονται στη διαδικασία της επιστροφής», τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex. 
Πρόσθεσε ότι ο οργανισμός είναι απολύτως προσηλωμένος στη στήριξή του προς την Ελλάδα, που «είναι το κύριο πεδίο δράσης του σώματος». 

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, τόνισε ότι είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ο νευραλγικός ρόλος του Frontex στην προστασία των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων και στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. «Η Ευρώπη θα πρέπει να διευκολύνει τη νόμιμη μετανάστευση, αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να καταπολεμήσει τα δίκτυα διακινητών. Να μην επιτρέψουμε να υπάρξουν ξανά επεισόδια μαζικής παράτυπης μετανάστευσης, όπως συνέβη στον Εβρο και συμβαίνει τώρα στην Ισπανία», συμπλήρωσε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή